Tip na výlet. Olomoucká výstava Dětský svět – dítětem v 19. a 20. století

Tip na výlet. Olomoucká výstava Dětský svět – dítětem v 19. a 20. století
Foto Vlastivědné muzeum Olomouc
Další fotky: 
Tip na výlet. Olomoucká výstava Dětský svět – dítětem v 19. a 20. století

Výstava Dětský svět – dítětem v 19. a 20. století, kterou Vlastivědné muzeum v Olomouci otevřelo na konci loňského roku, se blíží do finále. Své poslední návštěvníky přivítá v neděli 27. srpna. Zajeďte se s dětmi podívat, stojí to za to.

Výstava návštěvníkům v největším výstavním sále muzea přibližuje, jak se za posledních dvě stě let proměnilo dětství. A nejen to. Výstava je unikátní také ve své celistvosti. Nabízí spoustu hraček, ale také informace provázející dětství každého z nás od porodu až po hry a volný čas. "V expozici nechybí dobové věci, spousta hraček, ale také interaktivní prvky jako je skluzavka nebo dokonce speciální počítačová hra. Mohlo by se zdát, že Dětský svět je výstava určená primárně pro děti. Není to však úplně pravda. Rodiče a prarodiče se jistě se špetkou nostalgie vrátí do svých bezstarostných let a zavzpomínají na hračky, které kdysi drželi ve vlastních rukou," říká mluvčí muzea Vladimíra Hacsiková. 

Výstava je tematicky rozdělena do jednotlivých životních fází, které se životem dítěte bezprostředně souvisí. Návštěvník tak projde obdobím těhotenství, porodem a péčí o malé dítě. Další část se věnuje školským zařízením všech typů. Opatrovnám a jeslím, mateřinkám, základním školám i středním či odborným školám. Návštěvníci se také dozví, od kdy děti začaly mít vlastní pokoj a opomenuta není ani dětská móda. V neposlední řadě výstava upozorňuje i na to, že se změnil způsob trávení volného času.

Celou výstavu detailně doplňuje katalog, který si mohou návštěvníci zakoupit na recepci muzea. "Expozice byla otevřena 1. prosince 2022 a ukončena bude v neděli 27. 8. 2023. Za devět měsíců ji zhlédlo téměř 13 tisíc malých i velkých návštěvníků a právem se zařadila mezi největší projekty Vlastivědného muzea v Olomouci," dodává Hacsiková. (red)

Poslat nový komentář