Mladí vidí nejen problémy, ale zajímají se také o jejich řešení

Mladí vidí nejen problémy, ale zajímají se také o jejich řešení
Foto ICM
Další fotky: 
Mladí vidí nejen problémy, ale zajímají se také o jejich řešení
Mladí vidí nejen problémy, ale zajímají se také o jejich řešení
Mladí vidí nejen problémy, ale zajímají se také o jejich řešení

 

Ve středu v podvečer diskutovali v Olomouci mladí lidé s politiky o komunitním životě. Akce s názvem „Já a moje komunita“ proběhla na půdě Městského zastupitelstva dětí a mládeže (MZDM) Olomouc díky spolupráci s Informačním centrem pro mládež (ICM) Prostějov, které akci uspořádalo v rámci Evropského týdne mládeže.

Akce Evropského týdne mládeže probíhají v tomto týdnu po celé České republice. Také ICM Prostějov se zapojilo ve spolupráci s Eurodeskem do letošního ročníku, zaměřeného na zapojení mládeže do pracovního, politického a obecně do komunitního života, s besedou „Já a moje komunita“. Beseda proběhla ve středu 6. května od 16.00 hodin v prostorách Městského zastupitelstva dětí a mládeže Olomouc.

Devět mladých lidí z řad Městského zastupitelstva dětí a mládeže Olomouc, ze Zastupitelstva dětí a mládeže města Prostějova a také další zájemci diskutovali během dvouhodinového programu s olomouckou zastupitelkou Dominikou Kovaříkovou (Občané pro Olomouc), předsedou olomouckého regionálního klubu Mladých konzervativců Davidem Vančíkem a předsedou Komise městské části 11 Olomouc – Tabulový Vrch Josefem Kaštilem o tom, proč být aktivní ve své komunitě a jak řešit problémy, které je pálí.

Každý z hostů se nejprve krátce představil a potom i všichni účastníci měli možnost říci, proč mají chuť angažovat se a být aktivní. V druhé části setkání pracovali všichni společně v menších skupinách, kde diskutovali o nejpalčivějších problémech ve svém okolí. „Přestože skupiny byly namíchané – mladí lidé, politici, pracovníci s mládeží, účastníci z Olomouce i z Prostějova, ukázalo se, že problémy vidí podobné: MHD, špatný stav chodníků, revitalizace veřejných prostor atd.“, vyjmenovává Jarmila Břečková, koordinátorka MZDM Olomouc. „Cílem však nebylo pouze vyjmenovat problémy, ale také navrhovat možnosti, jak je řešit, co konkrétního v těchto věcech může udělat každý občan. A účastníky opravdu napadaly konkrétní možnosti, s kterými by se dalo pracovat,“ doplňuje Jarmila Břečková.

A proč vlastně chtějí být mladí lidé aktivní?

„Účastníci v tom mají jasno: chtějí zlepšit své okolí, chtějí pomáhat řešit problémy, chtějí se podílet na dobré věci, chtějí získat zkušenosti do života, baví je to a hlavně, chtějí ukázat také ostatním, že věci jdou měnit,“ shrnuje na závěr Kateřina Opatrná, vedoucí ICM Prostějov, a ještě dodává: „Věřím, že tato akce byla pro všechny zúčastněné povzbuzením a zároveň motivací pro další podobné aktivity.“ (red)

Poslat nový komentář