Tip na výlet. Zámek a hasičské muzeum Dřevohostice

Tip na výlet. Zámek a hasičské muzeum Dřevohostice
Foto ber
Další fotky: 
Tip na výlet. Zámek a hasičské muzeum Dřevohostice

I když městečkem pod Hostýnskými vrchy jsem projížděla docela často, to, že zde mají unikátní renesanční čtyřkřídlý vodní zámek ze 16.století, jsem netušila. Stejně jako jsem netušila, že v předzámčí je jedinečné hasičské muzeum, které opravdu stojí za zhlédnutí.

 

Zámek byl postaven na místě původního zemanského sídla – vodní tvrze, která zde stála již před rokem 1368. Nejvýznamnějším stavebním zásahem byla renesanční přestavba v letech 1595–1617 za vlády vzdělaného politika a diplomata, moravského zemského hejtmana, vůdce moravských nekatolických stavů, Karla staršího ze Žerotína, který žil v letech 1564–1636.

K raně barokním úpravám zámeckého interiéru pak došlo v letech 1649–1660. Další stavební úpravy pak byly provedeny na počátku 19. a 20. století. Zámek patří k nejvýznamnějším památkám moravské renesance.

V roce 1961 převzal budovu do správy Okresní ústav sociálních služeb Přerov, který tu zřídil „Ústav sociální péče pro mládež“, který tu sídlil do roku 2002. Od této doby slouží zámek opět dřevohostické obci a je využíván jako kulturní centrum městečka. V objektu zámku se nachází obřadní síň a konferenční místnost, expozice akademického sochaře Jiřího Lendra, pamětní síň Lva kardinála Skrbenského. Najdete zde unikátní betlém, který je největší v ČR a sbírku předmětů z dob minulých – od žehliček přes váhy po lyže či budíky.

 Na zámku můžete také vystoupat na věž a rozhlédnout se po okolí. Podle pověsti se na zámku objevuje jednou za 100 let zvláštní bílá paní – z úst jí šlehá plamen a drží rozžhavený klíč. Kdo jí uvidí, tomu otevře poklad.

V předzámčí naleznete unikátní hasičské muzeum, které se mimo jiné chlubí koněspřežnou hasičskou stříkačkou z roku 1842.

Areál zámeckého parku je dnes torzem kdysi hodnotné botanické zahrady, kterou obdivovali návštěvníci městečka ještě na počátku 20. století. (ber)

 

Poslat nový komentář