NEBUĎ POD TLAKEM, aneb zpátky k optimálnímu krevnímu tlaku vlastními silami zve FN Olomouc

NEBUĎ POD TLAKEM, aneb zpátky k optimálnímu krevnímu tlaku vlastními silami zve FN Olomouc
Ilustrační foto pixabay.com

Kardiovaskulární onemocnění jsou nejčastější příčinou smrti. Hlavními rizikovými faktory ovlivňující vznik těchto onemocnění jsou kouření, vysoký cholesterol a vysoký krevní tlak. Zvýšený krevní tlak způsobuje ztrátu pružnosti cév, rozvoj aterosklerózy, zhoršenou funkci orgánů a posléze i jejich selhání.

I. interní klinika FN Olomouc proto spouští ucelený program pro pacienty s hypertenzí, kteří chtějí optimalizovat svůj krevní tlak i jinak, než jen léky. Sami vlastními silami, tedy úpravou svého životního stylu můžete pomoci normalizovat svůj krevní tlak a zvrátit tak orgánové poškození.

Základní podmínka vstupu do programu je splnění věkového limitu a již diagnostikovaná hypertenze. Pokud si nejste jistí, zda hypertenzi máte, požádejte svého praktického lékaře o provedení 24-hodinové monitorace krevního tlaku, při které se diagnóza potvrdí.

Věkové limity jsou stanoveny takto:

Skupina YOUNG - klienti do 40 let s vysokým a vysokým normálním krevním tlakem, cílem je normalizovat krevní tlak nefarmakologicky nebo s minimem farmakologických prostředků.

Skupina ADVANCED - klienti 41 - 60 let s vysokým krevním tlakem, kdy cílem je změna životního stylu vedoucí k optimalizaci krevního tlaku a reverzi již vzniklého orgánového poškození. 

Kontraindikací vstupu do programu jsou tyto diagnózy: diabetes mellitus, onemocnění srdce a cév (ischemická choroba srdeční, srdeční selhání, arytmie), prodělaná cévní mozková příhoda, nedostatečnost ledvin v péči nefrologa, onkologické onemocnění, revmatologické onemocnění, psychiatrická péče, jiné závažné onemocnění v péči specializované ambulance.

Co konkrétně program obnáší?

Program je koncipován jako dlouhodobý, tedy účast v něm je minimálně 1 rok, max. pak 5 let s tím, že vždy po roce dojde ke zhodnocení výsledků a zdravotního stavu. Vstupuje do něj řada odborníků napříč obory, tj. kardiologové, pneumologové, psychologové, obezitologové, nutriční a pohyboví terapeuti.

 Po vstupním vyšetření, které zahrnuje např. měření kvality spánku a míry stresu, somatické vyšetření a řadu laboratorních vyšetření a zobrazovacích metod bude stanoven klientovi osobní plán. Ten bude zahrnovat mj. individuální plán redukce krevního tlaku, LDL cholesterolu, kouření, redukci váhy, plán pohybové aktivity vč. tréninku různých pohybových technik apod. Zhruba 1x měsíčně budou probíhat edukační přednášky a společná setkání. Své úspěchy či výzvy budete sdílet pomocí mobilní aplikace, klinická kontrola proběhne vždy nejméně 1x za 6 měsíců.

 K přihlášení do programu můžete využít kontaktní formulář na webu nemocnice, případně email nebudpodtlakem@fnol.cz či telefonicky na 588 442 682 nebo se můžete obrátit na koordinátorku Dominiku Knappovou +420 774 882 809. (red)

Poslat nový komentář