Tisíc transplantací kostní dřeně provedli za 17 let ve FN Olomouc

Tisíc transplantací kostní dřeně provedli za 17 let ve FN Olomouc
Foto FN Olomouc
Další fotky: 
Tisíc transplantací kostní dřeně provedli za 17 let ve FN Olomouc
Tisíc transplantací kostní dřeně provedli za 17 let ve FN Olomouc

 

Tisící transplantaci kostní dřeně provedou v nejbližších dnech odborníci ve Fakultní nemocnici Olomouc. Jubilejním pacientem je šestatřicetiletý Roman Weiss z Olomouce, jemuž letos na počátku roku olomoučtí lékaři diagnostikovali závažné onemocnění krvetvorby. V tomto týdnu podstoupí transplantaci štěpu od dárce z Německa. V olomoucké nemocnici byl program transplantací zahájen v roce 1997, přičemž první pacientka žije dnes plnohodnotným životem bezmála osmnáct roků.

Transplantační program dává dnes šanci na přežití přibližně osmdesáti procentům lidí s nejzávažnějšími onemocněními krve a krvetvorby. Úspěšnost léčby se neustále zvyšuje díky včasnější diagnostice a novým lékům. „Jestli je dárce kostní dřeně příbuzným nemocného nebo není, to dnes už v procesu léčby nehraje zásadní roli. Umíme vhodného dárce velmi přesně vytipovat. Zlepšuje se diagnostika, podpůrná léčba i naše zkušenosti. To vše hraje ve prospěch nemocného,“ uvedl Karel Indrák, přednosta Hemato-onkologické kliniky FN Olomouc. Ročně je ve FN Olomouc transplantováno více než 70 pacientů.

Tisícím pacientem je mladý muž z Olomouce, u něhož olomoučtí lékaři diagnostikovali akutní myeloidní leukémii. „Chemoterapie nepřinesla očekávané výsledky, proto jsme se dohodli na transplantaci, která je pro něj jedinou šancí na vyléčení. Vhodného dárce se nám nepodařilo najít ani v rodině nemocného ani v českých registrech, našel se ovšem v německém registru dárců krvetvorných buněk. Pro pacienta i jeho rodinu to znamená novou naději,“ řekl Edgar Faber, vedoucí lékař transplantačního centra Hemato-onkologické kliniky FN Olomouc.

Roman Weiss se doposud naplno věnoval manželce a dvěma dětem, měl náročnou práci a rekreačně hrál hokej a sportoval. „Na konci roku jsem se ale necítil dobře, byl jsem slabý, unavený a extrémně bledý. V polovině ledna jsem pak šel na vyšetření a tam jsem se dozvěděl, že mám závažné onemocnění krvetvorby. Byl to obrovský šok,“ popsal pacient. V té době už s manželkou čekali třetí dítě, které se narodilo teprve před třemi týdny. „Moje rodina je pro mě obrovskou podporou a také motivací. Lékařům olomoucké kliniky důvěřuji a pevně věřím, že se vyléčím a budu se moci vrátit ke svému dosavadnímu životu,“ dodal Weiss.

V České republice existuje tak jako v řadě vyspělých zemí dárcovský program kostní dřeně, který je koordinován Českým národním registrem dárců dřeně a Českým registrem dárců krvetvorných buněk. Lidí, kteří jsou zapsáni v databázi dobrovolných potenciálních dárců ochotných v budoucnu kdykoliv to bude třeba darovat a zachránit lidský život, je stále málo. (red)

Poslat nový komentář