Dítě v inkubátoru můžete sledovat on-line, vzkazuje rodičům FN Olomouc

Dítě v inkubátoru můžete sledovat on-line, vzkazuje rodičům FN Olomouc
ilustrační foto internet

 

Jako vůbec první v České republice nabízí Fakultní nemocnice Olomouc rodičům nedonošených dětí novou službu, díky které mohou své novorozeně v inkubátoru sledovat on-line na internetu. Podle odborníků nejde pouze o možnost dítě kdykoliv vidět, ale především o psychickou podporu rodin, které musejí snášet odloučení od svého potomka v prvních týdnech a měsících jeho života. Nemocnice v těchto dnech spustila kamery ve zkušebním provozu u dvou z dvanácti inkubátorů na jednotce intenzivní péče Novorozeneckého oddělení. 

„Specializovaná péče o novorozence, kterou poskytujeme pro celou střední Moravu, je opravdu na špičkové odborné úrovni. Velmi mě těší, že k odbornosti jsme schopni přidat i pochopení a lidský přístup, že citlivě vnímáme potřeby našich pacientů a jejich rodin. Právě projekt on-line kamer v inkubátorech je toho důkazem," uvedl ředitel Fakultní nemocnice  Roman Havlík. 

Maminky i příbuzní novorozenců, kteří ihned po porodu potřebují intenzivní péči v inkubátorech, mají k dětem přístup prakticky kdykoliv. „Snažíme se rodinu podporovat, aby si budovala vztah se svým dítětem už od počátku. Jde především o posilování citové vazby. Jsme ale zároveň jediným specializovaným pracovištěm pro velkou oblast. Rodiny tak často dojíždějí zdaleka, což je neúměrně finančně zatěžuje, mají doma další děti, o které musí pečovat atd. To všechno jsou faktory, které mohou ovlivňovat jejich možnosti dítě navštěvovat,“ popsal primář novorozeneckého oddělení Lumír Kantor.

Právě tyto zkušenosti a inspirace v zahraničí vedla personál olomouckého pracoviště k zavedení nové služby v podobě virtuálního kontaktu mezi rodinami a jejich dětmi. "V Česku je to novinka. Víme, že tato služba funguje ve Spojených státech amerických a ojediněle i v Evropě, a připadalo nám to jako výborný nápad,“ řekl Kantor. On-line přenos je na webu bezpečně zaheslovaný a přístup dostanou pouze rodiče, kteří si sami rozhodnou, komu z rodiny heslo dají. Zatím je zkušební provoz ve dvou inkubátorech pouze hodinu denně, zdravotníci ji ale chtějí rozšířit. "Je to jen jedna z mnoha změn, které vedou k co nejoptimálnějšímu vývoji mozku u těchto dětí. Emoční vazba je pro jejich zdravý vývoj naprosto zásadní,“ doplnil Kantor.

Na novorozenecké jednotce intenzivní péče ve Fakultní nemocnici Olomouc je ročně hospitalizováno na 250 malých pacientů z Olomouckého kraje i ze sousedních regionů. Nejčastěji jsou to předčasně narozené děti, děti s nízkou porodní váhou nebo novorozenci s jinými závažnými zdravotními komplikacemi. V inkubátorech pak musí strávit někdy až čtvrt roku. Díky špičkové péči podle odborníků ve velké většině případů do života vykročí bez trvalých následků a vyvíjejí se jako ostatní zdravé děti. (red)

Poslat nový komentář