Zvedněte hlavu a přejte si. Oblohu brázdí Lyridy

Zvedněte hlavu a přejte si. Oblohu brázdí Lyridy
ilustrační foto astro.cz

Lyridy jsou mezi meteorickými roji každoročním uvítáním do jara. Zejména v časných hodinách, kdy souhvězdí Lyry vrcholí, bývá možnost patřit i bolidy. Běžná hodinová frekvence v maximu dosahuje 20 meteorů za hodinu, ale výjimečně stoupá i k několikanásobku běžné frekvence. Meteorický roj Lyrid je aktivní od 16. do 25. dubna; jeho maximum je  22. dubna.

Takže stačí zvednout hlavu k noční obloze a přát si třeba milujícího partnera. Lyridy, pojmenované podle souhvězdí Lyra, ze kterého zdánlivě vylétají, s tím zcela jistě mají zkušenosti. Jsou známé již 2 600 let.

Mateřskou kometou roje je periodická kometa C/1861 G1 Thatcher, kterou objevil 4. dubna roku 1861 americký profesor a astronom Albert E. Thatcher a která se ke Slunci vrací každých 415 let. Zajímavostí je, že kometu našel přímo z "pupku světa" - amerického velkoměsta New York. V té době to ovšem bylo možné, neboť elektrifikace města byla hudbou budoucnosti a Newyorčané tak ještě mohli vzhlížet k hvězdami poseté noční obloze. Dnes je New York jedním z nejpřesvětlenějších měst na světě a noční obloha může jeho obyvatelům nabídnout v podstatě jen Měsíc a nejjasnější planety. Zatímco na Thatcherovu kometu budou muset pozemšťané čekat až do roku 2276, meteory z jejího prachu uvolněném při průletech kolem Slunce nám ji připomínají každoročně. (ber)

Poslat nový komentář