Internetový podvodník připravil muže o sto tisíc korun

Internetový podvodník připravil muže o sto tisíc korun
Ilustrační foto pixabay.com

Ke konci května 2021 zaujala 33letého muže z Olomoucka nabídka prodeje grafické karty na jednom z inzertních portálů. Oslovil inzerenta a po krátké emailové konverzaci si dohodli podmínky prodeje. Kupující odeslal ze svého účtu na účet prodejce téměř 21 000 korun.

„Po pár dnech od něj obdržel zprávu, že přepravní společnost pochybila a odesílá balíček se dvěma grafickými kartami místo jedné. Prodejce mu nabídl, že když balíček přijme, dá mu na druhou kartu slevu. S vidinou dobrého obchodu muž s nabídkou souhlasil a na stejný účet zaslal dalších téměř 16 000 korun. Až do poloviny dubna odeslal muž ze svého účtu pod různými záminkami několik desítek tisíc korun. Poté následovalo oznámení od údajného přepravce o nutnosti uhrazení cla za doručované zboží. Muž tedy neváhal a zaplatil 12 000 korun. Tím však výdaje neskončily. Prodejce jej kontaktoval s tím, proč si na své adrese nepřevzal od kurýrní služby zaslaný balíček. Sdělil mu, že z důvodu nepřevzetí jej kurýr odeslal do Prahy a nyní je potřeba uhradit náklady spojené s přepravou a skladováním ve výši 11 000 korun. I tyto peníze muž poukázal na zadaný účet. Začátkem července si v emailové schránce vyzvedl zprávu o tom, že zásilka je k dispozici v sídle přepravní společnosti v Olomouci. Současně obdržel informaci, že k vydání balíčku je nutné uhradit ještě 9 000 korun za takzvanou daň za ztracený čas a marné cesty. Platbu muž opět provedl a již nezbývalo nic jiného než si jít zásilku vyzvednout. Na pobočce přepravní společnosti však zjistil, že na jeho jméno neevidují žádný balík, a že se stal zřejmě obětí podvodníka. Způsobenou škodu si mladý muž vyčíslil na více než sto tisíc korun,“ popsala situaci policejní mluvčí Petra Vaňharová s tím, že veškeré platby probíhaly na žádost prodejce v eurech.

Policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod, na který trestní zákoník ukládá trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

„Upozorňujeme občany, aby neposílali peníze nikomu, koho znají pouze z virtuálního prostředí a nemůžou si ověřit jeho identitu. Pachatelé vystupují pod falešnými profily s jediným cílem, vylákat z Vás finanční prostředky,“ dodala Vaňharová.  (red)

Poslat nový komentář