Fond ohrožených dětí bude městu platit symbolickou smluvní pokutu. Rozhodli zastupitelé

Fond ohrožených dětí bude městu platit symbolickou smluvní pokutu. Rozhodli zastupitelé
ilustrační foto ber

Pondělní zastupitelstvo města Prostějova po dlouhé debatě  chválilo částečné prominutí smluvní pokuty Fondu ohrožených dětí za porušení smluvního závazku. Zastupitelé nakonec místo pěti set tisíc korun po Klokánku chtějí 50 tisíc korun. Zbývající část pokuty ve výši 450 tisíc korun, za porušení smluvního závazku vybudovat zařízení sloužící dětem v tísni – takzvaný Klokánek, zastupitelé fondu odpustili. Důvodem slevy na pokutě je i fakt, že budova bude sloužit těm nejmenším.

Zastupitelstvo města Prostějova schválilo v září roku 2012 bezúplatný převod budovy a pozemku bývalé mateřské školky Fondu ohrožených dětí (dále jen FOD). Ten zde zamýšlel vybudovat zařízení, sloužící dětem v tísni – takzvaný Klokánek. Podmínkou převodu bylo, že obdarovaný bude po dobu minimálně 20 let nemovitost využívat výhradně pro účely činnosti sdružení FOD, v souladu se stanovami tohoto sdružení, a pro případ porušení tohoto závazku bude ve smlouvě sjednána smluvní pokuta ve výši půl milionu korun a možnost Statutárního města Prostějova od smlouvy odstoupit. FOD se ale ocitl ve velmi tíživé finanční situaci a musel část Klokánků zcela uzavřít. Ten prostějovský, který byl ve výstavbě, už nedokončil. "Z 600 stovek dětí se dnes staráme o 250. Z těch původních část odešla do pěstounské péče, část do ústavů," sdělil zastupitelům Jan Vaněk. 

"Chybí nám na provoz zbývajících Klokánků devatenáct milionů. Věřte, že je nám velice líto, jak to v Prostějově dopadlo, ale neměli jsme jinou možnost, než budovu prodat," dodala Hana Kupková. 

Při řešení své kritické finanční situace přistoupil FOD k prodeji darovaného pozemku a stavby spolku HVĚZDA z.s., se sídlem v Kostelci na Hané, který zde  provozuje Centrum péče pro děti. FOD ale hrozila půl milionová pokuta za nesplnění podmínky využívání budovy pro účely činnosti FOD. Z těchto důvodů požádal zástupce FOD o prominutí pokuty, aby mohly být peníze použity pro řešení jejich tíživé situace. 

Někteří zastupitelé vyjádřili nesouhlas s odpuštěním pokuty, město podle nich přišlo o budovu v hodnotě 3,6 milionu korun. Jiní ale s částkou 50 tisíc souhlasili. "S Klokánkem, potažmo jeho pracovnicemi, které přešly do SOS vesniček, spolupracuji dlouhodobě a mám s nimi ty nejlepší zkušenosti. Musíme si uvědomit, že se starají o děti i z našeho regionu. Lidé, kteří tu před námi stojí, za situaci nemohou. Já budu pro odpuštění rozhodně hlasovat," konstatovala zastupitelka Milada Sokolová.    

Jak deklaroval spolek HVĚZDA z.s., který nemovitost v roce 2016 od FOD koupil, budova je využívána pro účely poskytování služeb pro děti v dětské skupině a pro poskytování služeb pro děti od 1 do 3 let věku na základě živnostenského zákona. Jesličky pro děti od 1 do 3 let v zařízení fungují od ledna 2018. „Aktuálně se dodělávají poslední přípravy pro zahájení provozu dětské skupiny Štístko. Prázdninový provoz bude zahájen v červenci 2018 a kapacita této třídy bude 12 dětí. Od září 2018 pak naváže provoz třídy, která bude zaměřena na každodenní výuku angličtiny formou hry, pro děti od 2,5 do 6 let s kapacitou maximálně 8 dětí. Pro děti se tak podařilo vytvořit krásné zrekonstruované prostory s vlastní zahradou,“ uvádí se v informaci spolku Hvězda. (ber)

Komentáře

Zničenou budovu z první republiky by měli zaplatit ti co to naplánovali.HNUS

Poslat nový komentář