Tip na neděli. Výstava Odpudiví nebo kouzelní v olomoucké Pevnosti poznání

Tip na neděli. Výstava Odpudiví nebo kouzelní v olomoucké Pevnosti poznání
ilustrační foto ber

V neděli bude v Pevnosti poznání k vidění na pět desítek nejrůznějších druhů bezobratlých, plazů a obojživelníků. Akce s názvem Odpudiví nebo kouzelní je určena pro širokou veřejnost a je zdarma v rámci běžného vstupného do interaktivního centra Univerzity Palackého. Výstava je otevřena od 10 do 18 hodin.

Vedle ukázek živých zvířat (mimo jiné také několika druhů švábů, štírů či sklípkanů) se budeme společně bavit o chovatelství, teraristice a herpetologii.

Nebudou chybět ani entomologové, kteří představí různé metody terénního výzkumu. Odborníci z České společnosti pro ochranu netopýrů nás seznámí také s jedinými létajícími savci a smyslem jejich ochrany. Kromě zvířat se mohou návštěvníci tak těšit na vědecko-expediční přednášky a doprovodný program v laboratoři, vědecké dílně i interaktivních expozicích.

Zoologové Pavel Javůrek a Miroslav Vaverka představí na 50 druhů nejrůznějších bezobratlých, plazů a obojživelníků.

Entomologové Michal Motyka a Dominik Kusý odhalí veřejnosti bohaté sbírky zaměřené na diverzitu brouků. Obsahují velké množství čeledí, včetně nejstarších, které jsou na Zemi více než 300 milionů let, největší brouky na světě, či brouky v jantaru starém 99 milionů let. Největším lákadlem pak budou chovné kolonie světlušky větší, na kterých probíhá jejich aktuální výzkum.

Pro návštěvníky bude připravena expozice metod sběru hmyzu. Od jednodušších metod jako je například exhaustor či smýkač až po například malaiseho pasti. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet také prosívání zeminy, nebo různé metody sběru a lovu hmyzu.

Členové České společnosti pro ochranu netopýrů (www.ceson.org) nás seznámí s jedinými létajícími savci a smyslem jejich ochrany. (red)

Poslat nový komentář