Strážníci číhaji na cyklisty!

Strážníci číhaji na cyklisty!
FOTO MP Prostějov

 

Povinná výbava je povinná. Jenže cyklistům je to tak nějak jedno. Své o tom vědí preventistky Městské policie, které pravidelně vyrážejí do ulic města na kontroly.

Při zatím čtyřech prázdninových akcích zkontrolovaly 150 cyklistů, z nichž mělo svůj dopravní prostředek v pořádku pouhých 50. "V povinné výbavě nejčastěji chybí oranžové odrazky ve špicích a bílé vpředu. Důvodem bývá jejich upadení či ulomení, zejména u těch oranžových," vypočítala strážník Jana Adámková. Podle jejich zkušeností ale většina cyklistů vůbec netuší, že kolo musí nějakou povinnou výbavu mít. "Argumentují tím, že tak již kolo zakoupili a mysleli si, že je v pořádku. Není to tak," dodala Adámková.

Správný prodejce by měl zákazníka upozornit, co je třeba na kolo doplnit. Jen pro informaci, abyste mohli s bicyklem na silnici, musí mít bílé světlo vpředu, červené světlo vzadu, červenou odrazku vzadu, oranžové odrazky na pedálech, zvonek, 2 žluté odrazky na každém kole, 2 brzdy a blatníky. Pro cyklisty do 18 let jsou povinné ochranné přilby.

Do konce prázdnin budou strážníci cyklisty prověřovat v ulicích Prostějova ještě dvakrát. Ti vzorní si na památku odnesou malý dárek, darebáci pokárání. (ber)

Komentáře

To je uplná blbost , co je tady napsané . Za světla musí byt buď ,,reflexní" oblečeni a boty , anebo odrázky na pedalech , 1 ve předu na kole , 1 v zadu na kole a 1 odrázka v předním kole a 1 odrázka v zadním kole. To co píše autor už asi 100 let neplátí .

 

Jen pro info, tak povinné jsou odrazky na pedálech, odrazky na aprscích kolo, odrazka vzadu a vepředu + dvě brzdy, toť vše. A za snížené viditelnosti zadní a přední světlo. Ostatní věci jsou nepovinné. Tak tu nestraště blatníky a zvonkem

Blatníky ale v zákoně nejsou, na to jste přišli jak??? Kravina.

Kdyby raději kontrolovali ty co jezdí za tmy bez světel a nebo z Kauflandu ověšení kabelama. To je nezajímá.

Naprostá zbytečnost. Když vím, že pojedu ve tmě tak si vezmu červenou blikačku do zadu a bílou do předu. Nic víc není potřeba. Zajímavá je také zmíňka brzd na předposledním místě.

Poslat nový komentář