Auta se vykrádají i kvůli pytlíku bonbonů!

Auta se vykrádají i kvůli pytlíku bonbonů!
ilustrační foto

 

Krádeže vozidel nejsou v České republice ničím výjimečným, výjimečný je občas důvod, pro který se zloděj do auta vloupá. Během posledních pěti let bylo u nás každý rok odcizeno v průměru 11828 aut. Přestože zmizení auta není nikdy radostnou událostí, lze v policejním zpravodajství nalézt i úsměvné či kuriózní případy, které se s krádeží vozidel pojily.

O vskutku kuriózním případu referovali na počátku letošního října policisté v Plzni. Tamějšímu obyvateli byly v zaměstnání odcizeny klíče od jeho soukromého osobního auta, které měl majitel uloženy v plechové šatní skříňce. Do té se za účelem si klíče i auto vypůjčit vloupal 19letý mladík. S vozidlem odjel do Prahy, kde potřeboval navštívit zubaře. Po této návštěvě auto sice opět dovezl zpátky do Plzně, odstavil jej však mimo původní parkoviště a interiér posypal rozemletým černým pepřem, aby zahladil stopy. Vozidlo navíc po cestě naboural, čímž majiteli způsobil škodu přibližně 25 tisíc. Policie auto nalezla a pachatele dopadla. Tomu hrozí až 2 roky odnětí svobody za krádež, poškození a neoprávněné užívání cizí věci.

Vedle krádeží celých vozidel řeší policie zhusta i odcizení věcí z vnitřního prostoru aut. V posledních pěti letech připadalo na rok průměrně téměř 36 000 krádeží věcí z aut. Jejich hodnota přitom může být někdy i neuvěřitelná. Například na konci letošního září řešili jihomoravští policisté případ, při němž si řidič do schránky pod sedadlem svého automobilu uložil 15 000 euro, tedy sumu odpovídající téměř půl milionu korun českých. Během necelé hodiny, kterou strávil v obchodním centru, však peníze zmizely. Zloděj se do auta dostal díky poškození zámku dveří spolujezdce a zajímaly jej pouze peníze.

Druhým extrémem je případ opět ze závěru září 2014. V Jihočeském kraji se zloděj vloupal do zaparkovaného osobního automobilu proto, aby z něj odcizil balíček bonbonů v hodnotě 19 korun.

Terčem útoků zlodějů se často stávají také kola a pneumatiky vozidel. Jihomoravští policisté například před nedávnem řešili krádež dvou kol i s pneumatikami z malého kolového bagru, odstaveného na staveništi. Škoda překročila 20 000 Kč. Oproti případu ze Zlínského kraje je to však pořád jen zlomek částky. Do jednoho z místních autobazarů se v noci vloupali zloději. Nejprve odmontovali kolo z dodávky, kterým podložili BMW X5. Z něj poté očesali pneumatiky Pirelli v hodnotě přibližně 60 tisíc,  poškozením kol a plotu vznikla další škoda asi 11tisíc. (red)

 

 

Poslat nový komentář