Studentovi nebyla krádež lhostejná. Zloděj skončil ve vězení

Studentovi nebyla krádež lhostejná. Zloděj skončil ve vězení
ilustrační foto Policie ČR

Koncem srpna jela po cyklostezce vedoucí souběžně s ulicí Vodní v Prostějově 78letá žena na jízdním kole a netušila, že se stala obětí zloděje. Při jízdě ji dohonil 45letý recidivista a ze zadního drátěného košíku umístěného na jízdním kole jí sebral kabelku, ve které měla osobní věci jako dioptrické brýle, mobilní telefon, osobní doklady, peněženku s hotovostí 700 Kč a platebními kartami a další drobnosti v hodnotě necelých 5 000 Kč.

„Lapka měl ale smůlu, protože ho viděl student, který nestrčil, jak se říká „hlavu do písku“ a začal jednat. Běžel za okradenou ženou a volal na ni. Poškozená ho ale neslyšela a jela spokojeně dál. Nezaváhal a ihned nás kontaktoval na lince 158 a popsal, co se stalo. Šel za zlodějem a sledoval cestu, kudy jde. Na ulici Bulharská se zkontaktoval s hlídkou a muže jim popsal. Díky němu policisté do pěti minut, o ulici dál, podezřelého i s odcizenou kabelkou našla,“ informovala policejní mluvčí Miluše Zajícová. Zloděj skončil v policejním vozidle v režimu zadržení a byl převezen na služebnu. Policisté výtečníka dobře znali, protože se jedná o známého recidivistu, který má bohatě popsaný trestní rejstřík pro majetkovou trestnou činnost a má i značné zkušenosti s tím, jak to chodí ve vězení, protože část života v něm strávil. V době zadržení, bylo po něm vyhlášeno celostátní pátrání z důvodu zjištění místa pobytu.

Notorickému recidivistovi bylo následující den, ve zkráceném přípravném řízení, sděleno podezření z trestných činů krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku s možnou maximální tříletou trestní sazbou odnětí svobody. Po všech provedených úkonech byl na příkaz prostějovského soudu dodán do výkonu trestu odnětí svobody za předchozí majetkovou trestnou činnost, za kterou byl odsouzen dvěma soudy v květnu a červnu. 

„Dotyčný navíc figuruje a je podezřelý ze spáchání dalších šesti případů majetkové trestné činnosti, za které mu bylo taktéž sděleno podezření ze stejných trestných činů, jako v uvedeném případě. Jednalo se o krádeže, kterých se dopustil v rozmezí od začátku června do svého zadržení. Ve všech případech ukradl věci, které měli poškození u sebe nebo ve své blízkosti a nevěnovali jim moc pozornosti. Ke krádežím využíval především větší prodejny v Prostějově. Pětkrát přišli dotyční o peněženky a jeden o mobilní telefon. V peněženkách měli okradení především hotovost, platební karty a taky doklady a další drobnosti. Celková škoda, která jim vznikla, byla vyčíslena na necelých 12 000 Kč,“ dodala Zajícová. (red)

Poslat nový komentář