Při předvánočních nákupech obezřetně, varují policisté

Při předvánočních nákupech obezřetně, varují policisté
ilustrační foto Policie ČR

I v letošním roce se prostějovští policisté v předvánočním čase ve zvýšené míře zaměřují na dohled nad veřejným pořádkem a prevenci při nakupování, zejména u větších nákupních center a nákupních galerií. V letošním specifickém roce k tradiční akci museli přistoupit poněkud netypicky a s ohledem na vládní nařízení odbourat mnohdy až srdečné rozhovory s občany, ke kterým to v minulých letech v rámci snahy upozornit je na rizika spojená s nakupováním v předvánočním čase mnohdy sklouzlo. Přesto na upozorňování občanů na rizika spojená s předvánočními nákupy nerezignovali a zjištěné nedostatky nenechávají bez povšimnutí.

Množství akcí, které realizují policisté sami, tradičně i letos doplňuje i několik akcí v součinnosti s Městskou policií Prostějov. A právě v pátek během jedné takové součinnostní akce, ve vozidlech na parkovištích u nákupních center mimo jiné zjistili také několik viditelně umístěných tašek, nákupů, batohů, ale také kabelku, svazek klíčů či mobilní telefon.

"Výčet dnešních „pozvánek“ pro zloděje bychom mohli doplnit jedním batohem v nákupním vozíku a završit Volkswagenem na parkovišti u obchodní galerie Arkáda, který měl na sedadlech uložený nákup a pro případné zloděje příhodně otevřené dveře," uvedl policejní mluvčí František Kořínek.

 

Pro zopakování uvádíme základní preventivní rady proti zlodějům:

· Svoji tašku, kabelku, či jiné zavazadlo mějte stále pod dozorem.

· Nenechávejte své osobní věci, kabelku, tašku apod. zavěšené na nákupním košíku – zloděj dříve či později využije okamžiku vaší nepozornosti a zavazadlo vám odcizí.

· Nenoste u sebe větší finanční hotovost, výhodnější je platební karta, kterou lze v případě odcizení obratem zablokovat.

· PIN kód nemějte uvedený v blízkosti platební karty.

· Peněženku a doklady noste, pokud možno odděleně.

· Boční kapsy batohů, tašek či oděvů nejsou vhodné pro uložení cenných věcí.

· Mobilní telefon ukládejte na bezpečné místo uvnitř kabelky nebo do vnitřních kapes oděvu.

· Při vybírání peněz z bankomatu si všímejte svého okolí, dodržujte bezpečnostní pravidla.

· Nenechávejte volně odložené věci ve svém vozidle. Mějte na paměti, že „automobil není trezor!“

· Při vykládání nákupu z vozíku buďte velmi opatrní. Je-li to technicky možné, mějte při nakládání nákupu do zavazadlového prostoru vozidla ostatní dveře do vozidla zamčené.

· Na parkovištích si všímejte pohybu podezřelých osob a případně věc oznamte na linku 158. (red)

Poslat nový komentář