Požární hlásič zachránil život, uchránil majetek, umožnil evakuaci sousedů

Požární hlásič zachránil život, uchránil majetek, umožnil evakuaci sousedů
ilustrační foto HZS Olomouckého kraje

Jeden zachráněný život, včasná evakuace sousedů a uchráněný majetek za miliony korun. To vše díky jedné malé bílé krabičce – požárnímu hlásiči.

Právě ten sehrál obrovskou úlohu při prosincovém požáru v domě s pečovatelskou službou v Přichystalově ulici v Olomouci.“ Z bytu, kde začalo hořet v kuchyni a požár se rychle šířil stupačkami do vyšších pater, se totiž ozýval hlasitý akustický signál. Zburcoval sousedy, kteří zavolali hasiče. Díky včasnému příjezdu zachránily naše jednotky obyvatelku hořícího bytu, která byla zraněná a nadýchala se zplodin hoření. Zároveň hasiči dostali požár velmi rychle pod kontrolu, a tak minimalizovali škody způsobené ohněm,“ uvedla mluvčí HZS Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Pořídit si požární hlásič tedy má velký smysl. Může zachránit život vám, vašim blízkým a zároveň snížit škody na vašem majetku.  A přitom stojí pár stokorun.

Podle statistik hasičů jsou požáry v domácnostech ty vůbec nejtragičtější a zároveň při nich zaznamenávají vysoké škody na majetku obyvatel. V roce 2019 při více než 5 000 požárech v domácnostech zemřelo 66 lidí a 778 se jich zranilo. „V Olomouckém kraji jsme v roce 2019 řešili 200 požárů v objektech určených pro bydlení. Zemřeli při nich 4 lidé. Vloni jsme vyjížděli v kraji k více než 150 požárům v domácnostech, zemřel jeden člověk,“ dodala mluvčí. (red)

Poslat nový komentář