Nejlepší policejní psí stopař je z Olomouckého kraje. Umpalumpu vede Tom Ministr

Nejlepší policejní psí stopař je z Olomouckého kraje. Umpalumpu vede Tom Ministr
Foto Policie ČR

V pořadí XVIII. ročník mistrovského klání ve služební kynologii se konalo ve výcvikovém středisku psovodů a služebních psů Policie České republiky v Dobroticích od 12. do 16. září 2022. Svůj talent tam poměřilo 36 nejlepších psovodů se svými čtyřnohými parťáky ze všech bezpečnostních sborů a ozbrojených sil České republiky. Vítězem kategorie pachové práce se stal pprap. Tomáš Ministr se služebním psem Umpalumpa z Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje.

Pozvání na policejní mistrovství pořádané Ředitelstvím služby pořádkové policie Policejního prezidia ČR letos přijali již tradičně kolegové z Celní správy ČR a Vězeňské služby ČR. Klání se účastnili také psovodi ze Slovenska a pozici čestného nesoutěžního hosta přijali kolegové z Polska.

Takzvaní obranáři soutěžili ve dvou kategoriích (hlídkový a výjezdový pes) a v několika speciálních kynologických disciplínách – pachové práce, poslušnost, obranné práce. Soutěžit museli nejen za bílého dne, ale svojí schopnosti museli ukázat i v noci.

Účelem mistrovství bylo, mimo jiné, i získání uceleného pohledu na úroveň připravenosti policistů k výcviku a použití psů ve výkonu služby.

Kategorii poslušnost vyhrál ppor. Zdeněk Štekl se služebním psem Fuzzy z Krajského ředitelství policie Plzeňského kraje.

Nejlepším v kategorii obranné práce se stal prap. Jindřich Kubík se služebním psem Arm z Ochranné služby Policie ČR.

Vítězem a mistrem v kategorii hlídkový je prap. Jindřich Kubík se služebním psem Arm z Ochranné služby Policie ČR.

Vítězem a mistrem v kategorii výjezdový se stal prap. Petr Nožička se služebním psem Atak z Krajského ředitelství policie Zlínského kraje.

Nejlepším z hostů se stal kolega z Vězeňské služby ČR pprap. Marek Reindl se služebním psem Awax.

Na stupeň vítězů vystoupalo také nejlepší družstvo ve složení prap. Petr Nožička se služebním psem Atak, prap. Petr Gajdošík se služebním psem Zak a ppor. Filip Novák z Krajského ředitelství Zlínského kraje.

Výkony psovodů, a především jejich psů opět ukázaly na nezastupitelnou úlohu služebního psa při plnění úkolů Policie ČR a zároveň opět prokázaly výbornou úroveň služební policejní kynologie v České republice. (red)

Poslat nový komentář