Dvojí metr prostějovské radnice?

Dvojí metr prostějovské radnice?
ilustrační foto

 

Dvě řádně neohlášené demonstrace. Jedna jako protest proti účasti komunistů ve vedení radnice, druhá na podporu prostějovského hokeje, jejíž účastníci žádali další milionovou dotaci pro sportovní klub. Zatímco hokejoví fanoušci se ničeho obávat nemusejí, organizátoři první demonstrace čelili policejnímu vyšetřování a řízení před přestupkovou komisí. O případu podrobně píše Michal Šverdík na iDnes.cz.

O první demonstraci loni v říjnu psaly i Prostějovské novinky. Zúčastnily se jí ani ne dvě děsítky lidí a přes velmi nenápadný průběh toto shromáždění neuniklo pozornosti policistů. Pro jednu z účastnic, Margitu Novotnou Vařekovou, přijeli až domů. "Státní policisté přijeli ke mně domů v pátek 14. listopadu k večeru a přes domácí telefon se dožadovali, abych si vzala věci a ihned s nimi odešla na služebnu podat vysvětlení. Jelikož jsem nemocná a neměla jsem vycházky, odmítla jsem. Tázala jsem se, jaký je problém a proč mě potřebují a reagovali s tím, že jsem prý zorganizovala nepovolenou demonstraci a též jsem zabrala veřejné prostranství tím, že jsme ponechali plakátky zavěšené na plotě kolem radnice. Osmnáctého následoval telefonát s tím, že mě předvolávají k podání vysvětlení na 26. listopadu," uvedla tehdy Prostějovským novinkám Margita Novotná Vařeková.

Každé shromáždění či demonstrace má být dle zákona nahlášeno pět dní předem. To nesplnili účastníci další demonstrace na podporu dotace města pro hokejový klub. Organizátoři pochod nahlásili těsně před jeho zahájením poté, co místní noviny upozornily na to, že nebyla splněna zákonná povinnost. Podle policie, městských strážníků a magistrátu se nic nestalo a vše je v pořádku. Myslíte si to také? (red)

Poslat nový komentář