Parlament na rekonstrukci stále čeká

Parlament na rekonstrukci stále čeká
Foto Magistrát města Prostějova

O rekonstrukci prostějovského „parlamentu“, bytového komplexu v Šárce, se na Magistrátu města Prostějova mluví od roku 2017. Byla vypracována projektová dokumentace, o zahájení prací se ale stále nejedná. A dlouho jednat nebude. Kvůli vysokým nákladům, které přesahují 100 milionů korun.

„Cena rekonstrukce přesahuje částku 100 milionů korun, proto město hledá možnost v budoucnu využít případné vypsané dotační tituly. Bez nich nelze rekonstrukci realizovat,“ uvedl náměstek primátora Jiří Rozehnal.

 Součástí příprav je podle něj zajištění náhradního ubytování pro stávající obyvatele. „Vzhledem k počtu obsazených bytových jednotek v objektu a stávajícího nedostatku volných bytů to bude vyžadovat delší časové období, " dodal Rozehnal.

Čtyřiadevadesát malometrážních jedno a dvoupokojových bytů prvního „sociálního“ domu bylo výsledkem práce městského stavitele Miroslava Putny. V Šárce 9 a 11 ho postavil v letech 1936-37. Dům známý jako „parlament“ tehdy vyřešil úkol, platící u sociální výstavby – sladění požadavků na určitý komfort, provozní a hygienickou bezproblémovost, celkové estetické vyznění a ekonomickou úspornost.  Dnes ale více než 80 let stará stavba současným požadavkům na bydlení příliš neodpovídá. (ber)

Poslat nový komentář