Nezaměstnanost na Prostějovsku v únoru stoupla

Nezaměstnanost na Prostějovsku v únoru stoupla
ilustrační foto archiv ber

Podíl nezaměstnaných osob se v Olomouckém kraji v únoru mírně zvýšil na hodnotu 4,2 procenta, podle zástupců úřadu práce už v tomto období obvykle dochází k poklesu. K největšímu nárůstu nezaměstnanosti došlo v druhém měsíci roku na Prostějovsku. Krajská pobočka úřadu práce eviduje jeden záměr hromadného propouštění, které by se mohlo dotknout 160 zaměstnanců.

„Únorový vývoj nezaměstnanosti byl poněkud netypický – většinou v tomto měsíci v minulých letech docházelo již k poklesu počtu nezaměstnaných. I když někteří velcí zaměstnavatelé průběžně avizují možnost snížení počtu zaměstnanců, nepozorujeme prozatím větší přílivy pracovníků od jednoho zaměstnavatele do evidence úřadu práce. V průběhu února bylo nově zaevidováno 2 216 osob, naopak z evidence bylo vyřazeno celkem 1 992 uchazečů o zaměstnání,“ komentoval v tiskové zprávě ředitel krajské pobočky v Olomouci Vlastimil Přidal. 

Jejich počet byl o 224 vyšší než na konci předchozího měsíce. Kromě Šumperska došlo k nárůstu nezaměstnanosti ve všech okresech Olomouckého kraje. „K největšímu navýšení nezaměstnanosti došlo v okrese Přerov o 124 osob, ale k největšímu procentuálnímu nárůstu došlo na Prostějovsku, a sice o 4 procenta, spolu s okresem Benešov se jednalo o vůbec nejvyšší procentuální nárůst nezaměstnanosti ze všech 77 okresů v ČR,“ uvedl analytik trhu práce z olomouckého úřadu práce Jaroslav Mikšaník. 

Ačkoliv procentuálně došlo v okrese Prostějov k největšímu nárůstu, výsledná hodnota podílu nezaměstnaných osob je stále nejlepší v Olomouckém kraji – 3,1 procenta. V nejlidnatějším okresu Olomouc je tento ukazatel na hodnotě 3,9 procenta, nejhorší je pak situace na Jesenicku, které se s nezaměstnaností na úrovni 6,5 procenta řadí na třetí nejhorší příčku v České republice. „Na konci února sice jeden zaměstnavatel se sídlem v Olomouckém kraji nahlásil záměr hromadně propustit okolo 160 pracovníků, ale v jarních měsících již očekáváme mírné oživení pracovního trhu a pokles nezaměstnanosti,“ sdělil Mikšaník. Pro zájemce o práce se v uplynulém měsíci otevřela příležitost na 245 volných pracovních místech. „Olomoucký kraj evidoval k 29. únoru celkem 7 951 volných pracovních míst – jejich počet byl o 339 vyšší než ve stejném měsíci minulého roku. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 2,2 uchazeče. Nejvyšší byla tato hodnota v okrese Jeseník – 5,6, naopak nejnižší v okrese Přerov 1,8,“ doplnil Mikšaník. (Zdroj ÚP)

Poslat nový komentář