Exředitel OP je nevinný. Podle Vrchního soudu

Exředitel OP je nevinný. Podle Vrchního soudu
ilustrační foto Jiří Pospíšil

 

Olomoucký vrchní soud zprostil obžaloby bývalého generálního ředitele zkrachovalé společnosti OP Prostějov Františka Tuhého ze zpronevěry. Brněnský krajský soud mu původně uložil pět let vězení, podle odvolacího soudu nešlo o trestný čin. Podle obžaloby Tuhý zpronevěřil 26,3 milionu korun, které si měl v letech 2004 až 2008 nechat vyplatit jako mimořádné prémie za dobré vedení firmy. Vrchní soud uvedl, že firmě nevznikla žádná škoda. Proti rozhodnutí už lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu. 

Po sedmi letech vyšetřování okolností krachu podniku Krajský soud v Brně Tuhého potrestal za zpronevěru pěti lety vězení s ostrahou a navíc mu nařídil peníze vrátit. Dále mu na 10 let zakázal zastávat vrcholnou manažerskou funkci. Podle předsedy senátu vrchního soudu Petra Angyalossyho sice mělo prémie schválit představenstvo, škoda však firmě žádná nevznikla. „Firma po celou sledovanou dobu dosahovala zisku a stále prosperovala. I kdyby se dodržel formální postup a prémie mu byly schváleny podle zákona představenstvem, byly by mu stejně vyplaceny. Firma o žádnou částku poškozena nebyla,“ uvedl Angyalossy.

Soudní martýrium pro bývalého šéfa společnosti, která patřila k nejznámějším českým výrobcům oděvů, nekončí. Letos v únoru ho státní zástupce obžaloval pro porušení povinnosti při správě cizího majetku kvůli údajně nevýhodnému pronájmu podnikových prodejen v Prostějově z let 2004 až 2009. Podle žalobců při nich zvýhodňoval svou dceru a zetě, škoda je vyčíslena na více než deset milionů korun. (Zdroj ČTK)

Poslat nový komentář