Platy před třiceti lety a dnes? Chleba nás stojí pořád stejně

Platy před třiceti lety a dnes? Chleba nás stojí pořád stejně
ilustrační foto internet

 

Medián českých platů, tedy hodnota přesně uprostřed mzdové škály, se loni zvýšil o 474 korun a Češi si tak podle něj přišli měsíčně na 21,6 tisíce korun. Průměrná mzda se vedle toho přehoupla přes 25,5 tisíce korun. V porovnání s rokem 1985 si tak Češi mohou s průměrnou mzdou v peněžence dovolit přibližně stejné množství bochníků chleba, ale skoro dvakrát víc zaplatí například za jízdenky na městskou dopravu nebo plyn. Data zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Statistici upozornili na to, že od roku 2000 se v Česku průměrná mzda z původní částky 13 219 korun téměř zdvojnásobila. Ještě v roce 1989 ale činila 3 170 korun. Zatímco v roce 1985 si Čech mohl z průměrné výplaty koupit například 365 kilogramů cukru nebo 73 kilogramů másla, v roce 2014 to bylo 1168 kilogramů cukru a 159 kilogramů másla. Naopak z průměrného platu roku 1985 si Češi mohli koupit více než dnes například jízdenek na městskou hromadnou dopravu, poslat více dopisů, koupit více vstupenek do kina nebo zaplatit více zemního plynu.

Medián, tedy střední mzda, byla u mužů o 4 098 korun vyšší než u žen.

Průměrné mzdy za celý loňský rok poskočily o 608 korun, což představuje reálný růst o dvě procenta. Čtyři z pěti zaměstnanců přitom loni pobírali plat v intervalu 12 tisíc až 42 tisíc korun hrubého měsíčně.

Nejvyšší mzdy jsou dlouhodobě v odvětví peněžnictví a pojišťovnictví, kde mzdy dosahují dvojnásobku průměru ostatních odvětví.

Z dlouhodobého výhledu by měly platy podle analytiků růst i nadále. Ekonomice se v současnosti daří, a tak by podniky měly být ochotnější přidávat svým zaměstnancům na mzdách. (Zdroj ČSÚ)

Poslat nový komentář