Během měsíce přišly čtyři děti o oba rodiče. Pomáhá jim Nadační fond pomoci Karla Janečka

Během měsíce přišly čtyři děti o oba rodiče. Pomáhá jim Nadační fond pomoci Karla Janečka
ilustrační foto NFPomoci.cz

Nadační fond pomoci Karla Janečka vyhlásil crowdfundingovou sbírku na podporu čtyř osiřelých dětí – Filipa (7), Toníka (9), Aničky (11) a Františka (13) –, které shodou nepříznivých okolností přišly během listopadu 2015 o oba rodiče, Marii a Jana. Na kontě se díky dobrým lidem sešel už bezmála milion korun. Sbírka pokračuje do 1. června.

Zhruba před dvěma lety byla Marii po návštěvě gynekologa diagnostikována agresivní forma rakoviny ženských orgánů v pokročilém stadiu. Dle vyjádření lékařů byl její stav natolik vážný, že pravděpodobnost vyléčení byla mizivá. Přesto se Marie rozhodla absolvovat intenzivní léčbu. V době velké psychické zátěže a v souvislosti s léčbou se ovšem u Marie projevila bipolární porucha. Podstoupila tříměsíční léčbu v psychiatrické léčebně. Tato léčba byla úspěšná, ale znamenala ztrátu času pro efektivní léčbu onkologického onemocnění.

Po návratu z léčebny následoval krátký pobyt v nemocnici u Apolináře, kde Marie podstoupila velmi intenzivní onkologickou léčbu. Ta ji však brzy natolik vysílila, že se Marie rozhodla v takto intenzivní léčbě dále nepokračovat. Následovala paliativní péče v Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského pod Petřínem. Díky hospicové péči Cesta domů se mohla občas na krátkou dobu vrátit domů mezi své blízké.

Přes veškerou péči lékařů, manžela a dalších blízkých lidí Marie svůj boj se zákeřnou nemocí prohrála. Zemřela v lásce svých blízkých dne 4. listopadu 2015 ve věku 42 let.

Mariin manžel Jan se po celou dobu staral o všechny čtyři děti a zároveň se snažil být co nejvíce se svojí nemocnou ženou. Pomáhala celá rodina, ale hlavní tíha byla na tatínkovi. Po Mariině smrti, kterou těžce nesl, dával svým dětem naději, že spolu mohou dále žít v radosti a maminka bude v jejich srdcích s nimi.

Jeho snaha se však nemohla naplnit. Tento příběh, ač velice pohnutý, by se nevymykal příběhům tisíců jiných, kteří bojují s onkologickým onemocněním, kdyby nenásledovala další rodinná tragédie. Za pouhých 26 dní po Mariině smrti zemřel i její manžel Jan. Jeho tělo nevydrželo fyzický a psychický nápor posledních dvou let a Jan podlehl náhle dne 30. listopadu 2015 ve věku 48 let onemocnění žaludku, se kterým se dlouhodobě potýkal.

Děti  bydlí ve svém bytě s babičkou Mášou, která je opatrovnicí a poručníkem dětí.

Myšlenkou pomoci je finanční sbírka, která by ulehčila všem čtyřem dětem životní situaci z hlediska základních potřeb a různých zájmových aktivit.

Jak přispět se dozvíte na http://nfpomoci.cz/projekty/novy-zacatek-ctyrem-detem/. Na stejném webu se dočtete o dalších projektech, kterým se fond věnuje. (red)

Poslat nový komentář