Zavřete drůbež, nařídili veterináři. Kvůli ptačí chřipce

Zavřete drůbež, nařídili veterináři. Kvůli ptačí chřipce
ilustrační foto ber

Státní veterinární správa (SVS) z důvodu přibývajících ohnisek vysoce patogenní ptačí chřipky v České republice vyhlásila mimořádná veterinární opatření s celostátní působností. Všem chovatelům drůbeže s výjimkou běžců a holubů zakazuje chovat drůbež pod širým nebem a nařizuje umístit chované ptáky do budov v hospodářství. Drobnochovatelé v našem regionu ale drůbež ve většině případů zavírat nechtějí.

Chovatelé, u kterých není možné chovanou drůbež trvale uzavřít, musí alespoň omezit venkovní prostory do nichž má drůbež přístup a v maximální míře minimalizovat kontakt chované drůbeže s volně žijícími ptáky. Cílem přijímaných opatření je zamezení šíření nákazy do chovů.

Nařízení dále také omezuje pohyb osob v hospodářstvích s chovem drůbeže pouze na osoby, jejichž činnost je zcela nezbytná pro zajištění řádné péče o drůbež. Všichni chovatelé drůbeže (včetně chovatelů holubů a běžců) budou také muset podávat vodu a krmivo chovaným ptákům uvnitř hospodářské budovy případně pod přístřeškem, který zabrání jejich kontaminaci výkaly volně žijících ptáků.

„Apelujeme na všechny chovatele drůbeže, aby nařízená mimořádná veterinární opatření ve vlastním i veřejném zájmu důsledně dodržovali. Změny zdravotního stavu či zvýšené úhyny v chovech je třeba neprodleně hlásit místně příslušné krajské veterinární správě,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

„Mám deset slepic a kurník, kam chodí jen na noc a snášet, o velikosti šesti metrů čtverečních. Kdyby tam měly být zavřené celé dny, zblázní se. Všechny jsou totiž vykoupené z velkochovů a pobyt na čerstvém vzduchu je pro ně životním komfortem,“ sdělila PvNovinkám jedna z chovatelek. Ani druhá žena pohyb drůbeže omezit nehodlá. „Pokud vím, ohniska ve Středočeském a Jihočeském kraji. To je od nás hodně daleko. A co víc, žádné migrující  ptáky tu nemáme, za to vrabců nespočet,“ doplnila. (ber)

Poslat nový komentář