Ptačí chřipka se blíží. V Olomouci na ni uhynula labuť

Ptačí chřipka se blíží. V Olomouci na ni uhynula labuť
ilustrační foto

Veterináři potvrdili první případ ptačí chřipky v Olomouci. Našli ho u mrtvé labutě, která uhynula poblíž řeky Moravy. Lidé ale podle veterinární správy nemají důvod k obavám.

Při prokázání nemoci u volně žijících ptáků se ohnisko včetně ochranné tříkilometrové zóny nevytváří, místní chovatelé by ale měli dodržovat preventivní opatření. 

„Pokud se ptačí chřipka prokáže, tak se to pouze zaznamenává a učiní se okruh nařízení, aby lidé dávali větší pozor. Upozorníme chovatele uvnitř toho pásma, aby sledovali zdravotní stav a případné úhyny,“ uvedla Hana Brázdová z Krajské veterinární správy Olomouc.  

Lidé podle ní nemají důvod k obavám: „U typu H5N8 nebyl prokázán přímý přenos na člověka. Je to opravdu z ptáka na ptáka.“ 

V případě, že na procházce uhynulé zvíře objevíte, můžete zavolat na krizovou linku veterinární správy, hasiče nebo policejní hlídku. (ber)

Komentáře

Nejprve by měli vyšetřit ty veterinární hlupáky,co vybíjejí všechno co zobe do 3 km okolo.Když blbost kvete,v Česku je to jak na květinové farmě.Jaký to má smysl,když státy kolem nás vybijí jen to,komu něco chcípne a okolí jen označí cedulkou?U nás se vždycky dělá jen černé a bílé.Ode zdi ke zdi.Když čerpáme z EU tak jsme papežštější než EU papež.

Poslat nový komentář