Uhynulého ptactva se nedotýkejte. Nález nahlaste Městské policii

Uhynulého ptactva se nedotýkejte. Nález nahlaste Městské policii
ilustrační foto pixabay.com

V souvislosti s výskytem ptačí chřipky se lidé ptají na spoustu věcí. Nákazy od volně žijících ptáků se nemusíme bát. Je ale nutno dodržovat určitá pravidla.

Strach z nákazy od volně žijících ptáků při dodržení běžné hygieny je naprosto zbytečný. Ale přikrmování volně žijících ptáků v zimě musí být do k tomu určených krmítek. Nikoliv pokládáním zbytků pečiva a jídel do zeleně, nebo na zídky kolem nádob na odpady. Není to rizikové z pohledu nákazy ptačí chřipkou, ale touto formou přilepšujeme holubům a potkanům.

Není jediný důvod, proč do krmítek ptáky nepřikrmovat, nebo krmítka odstraňovat. Ptáci sice nemají hranice, neznají omezení pohybu, zpráva o výskytu ptačí chřipky nepůsobí příjemně, ale chovejme se rozumně a nevyhánějme volně žijící ptáky z města.

Pokud najdete uhynulé ptáky na veřejně přístupných místech ve městě, nedotýkejte se jich a nahlaste místo nálezu Městské polici Prostějov na linku 156. To platí i pro nálezy zraněných či zjevně nemocných ptáků.

Při nálezu pěti a více uhynulých ptáků nebo i jednotlivých uhynulých vodních ptáků nebo dravců je třeba kontaktovat Krajskou veterinární správu pro Olomoucký kraj. (ber)

Poslat nový komentář