Nejlepší svatomartinská husa se peče dvanáct hodin

Nejlepší svatomartinská husa se peče dvanáct hodin
ilustrační foto pixabay

Svátek svatého Martina se kvapem blíží, a tak je načase popřemýšlet nad přípravou tradičního pokrmu – svatomartinské husy. Názory se v tomto případě často rozcházejí při stanovení správné délky pečení. Ta nejlepší je ale minimálně 12 hodin.

Vyndejte z husy droby a odstraňte krk i část křídel před prvním záhybem. Pak okrájejte přebytečný tuk, maso opláchněte a osušte papírovou utěrkou a máte hotovo. Odřezky se dají použít na skvělý vývar.

Klasická svatomartinská husa se neobejde bez soli a kmínu, použít můžete i drhnutý rozmarýn, majoránku nebo pelyněk, který navíc usnadní trávení tučnějšího husího masa. Husu nezapomeňte okořenit i zevnitř. Můžete ji  naplnit třeba jablky, hruškami, švestkami (i sušenými), případně směsí tohoto ovoce – maso ochutí a budou udržovat správnou vlhkost během pečení. K náplni přihoďte i badyán, hřebíček a skořici, budou se dít divy.

Marinovat ji dejte alespoň den nebo dva dny předem – koření ji krásně provoní a maso zkřehne. A rovněž ji lze zalít mlékem, čímž předejdete případné pachuti masa. Následně ji opláchněte teplou vodou (případně naplňte ovocem) a nechte dvě až tři hodinky odpočinout při pokojové teplotě. Teprve pak můžete přistoupit k samotnému pečení.

Husu pečte v pekáči nebo na hlubším plechu, nejvhodnější je na ni však litinový hrnec s poklicí. Také je možné ji opékat rovnou na roštu v troubě. Zpravidla se peče s poklicí, ale pokud umístíte pod rošt v troubě nádobu s vodou, stoupající pára zajistí, že maso nebude suché. Navíc ji v takovém případě není nutné otáčet – na roštu se krásně udělá ze všech stran.

Pravděpodobně nejlépe připravíte pečeni, když ji necháte v troubě přes noc 12 až 15 hodin při konstantní teplotě 70–80 °C. A určitě se nemusíte bát, že by se maso připeklo, jelikož bude postupně pouštět tuk. Jestliže teplotu zvýšíte na 100 °C, budete mít hotový oběd přibližně za 7 hodin. A pokud více spěcháte, rozpalte troubu na 160 °C a pečte husu hřbetem nahoru asi 1,5 hodiny, pak ji otočte a při stejné teplotě pečte další hodinu a půl.

Křupavé kůrčičky dosáhnete, když před koncem pečení naříznete husu pod křídly, rozpálíte troubu na 200 °C a necháte 20 minut péct bez poklice.

Rady a tipy

Pro maso není dobré, pokud se často střídají teploty.

Čím je pečení pomalejší a pozvolnější, tím je pokrm šťavnatější.

Pozor si dejte na novější trouby, které mohou mít bezpečnostní pojistku – tudíž se může stát, že se během přípravy husy přes noc po několika hodinách přístroj sám vypne.

Před koncem pečení husu propíchejte vidličkou, aby pustila tuk. Ten posléze odeberte a uschovejte – bude se hodit na smažení, na chleba, opékané brambory nebo na přípravu jíšky. V chladu nebo v lednici vám nějaký čas v pohodě vydrží.

K huse se hodí mladá svatomartinská vína s vyšší kyselinkou, která podporují trávení.

Kromě knedlíků můžete zkusit jako přílohu třeba bramborové lokše potřené husím sádlem. (red)

Poslat nový komentář