svatomartinské víno

Nejlepší svatomartinská husa se peče dvanáct hodin

ilustrační foto pixabay

Svátek svatého Martina se kvapem blíží, a tak je načase popřemýšlet nad přípravou tradičního pokrmu – svatomartinské husy. Názory se v tomto případě často rozcházejí při stanovení správné délky pečení. Ta nejlepší je ale minimálně 12 hodin.

Vyndejte z husy droby a odstraňte krk i část křídel před prvním záhybem. Pak okrájejte přebytečný tuk, maso opláchněte a osušte papírovou utěrkou a máte hotovo. Odřezky se dají použít na skvělý vývar.

Svatomartinské víno ročníku 2016 se otevírá již dnes!

ilustrační foto

Dnes, tedy v pátek 11. 11. v 11 hodin, se poprvé otevřou lahve letošních Svatomartinských vín. Těšit se můžeme na 375 různých vín od 111 vinařů a vinařských firem. Celkem vinaři vyrobili cca 2 300 000 lahví těchto ovocitých, svěžích a příjemně pitelných vín.

Nejvíce, a to 161, bude tradičně bílých Svatomartinských vín. Odrůdy Müller Thurgau bude 98, Muškátu moravského 43 a Veltlínského červeného raného 19 a nabídku doplní i jedno cuvée.

U růžových vín a klaretů budeme letos vybírat ze 114 vín. Růžových Svatovavřineckých bude 58, Zweigeltrebe 44 a Modrého Portugalu 12 vín.

Červených Svatomartinských vín nabídnou vinaři, vinotéky, obchody a restaurace 100; Modrého Portugalu 66 a Svatovavřineckého 34 vín. 

 

Historie Svatomartinského vína