kuře

Pozor na kuřecí maso, guláš a tuňáka varuje SZPI

Foto SZPI, Makro

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) varuje před rizikovým kuřecím masem prodávaným v řetězci Tesco. Výrobek, konkrétně kuřecí prsa původem z Ukrajiny a balená na Slovensku, byl kontaminován bakterií salmonela infantis, známou svou spojitostí s onemocněním salmonelózou. Incidence byla zaznamenána v prodejně v Mostě, avšak výrobek byl už stažen z prodeje.

 „Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem ‚Spotřebujte do: 26.07.2023‘, v tržní síti se už nenachází. SZPI však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv,“ upozornil za SZPI Marek Bartík.

Balení bylo označeno jako Tesco Kuřecí prsní řízek, šarže: 23293102, chov a porážka: Ukrajina, baleno společností WE Trade, Horné Saliby, Slovensko.

Dnes si dáme kuře podle Jakuba

ilustrační foto

Spočítat, kolik existuje různých receptů na přípravu kuřete, není snad ani možné. Kuchař Jakub dnes nabízí další – kuře s tymiánem pečené na zelenině.

Potřebujeme jedno kuře, 2 větší mrkve, 1 větší cibulu, 100 gramů řapíkatého celeru, 50 gramů uzeného špeku, 50 gramů anglické slaniny, půl litru vývaru, čerstvý tymián, 250 mililitrů smetany, sůl, pepř, 4 plátky másla a půl decilitru olivového oleje.