Mediátorem ve věci bývalého židovského hřbitova bude Vladimír Špidla

Mediátorem ve věci bývalého židovského hřbitova bude Vladimír Špidla
Foto MMP

Ve čtvrtek 2. 2. 2017 proběhlo jednání mezi zástupci města Prostějova, Federace židovských obcí a dobročinné nadace Kolel Damesek Eliezer ve věci rehabilitace starého židovského hřbitova ve Studentské ulici v Prostějově.

„Bylo dohodnuto, že starý židovský hřbitov jako kulturní památka bude řešen v celé své ploše. Jelikož mezi oběma stranami není ve věci architektonického zadání shodný názor, obě strany se dohodly, že povedou další jednání za mediace Vladimíra Špidly (bývalého premiéra).

Město Prostějov doporučuje, aby definitivní architektonické řešení bylo nalezeno formou mezinárodní architektonické soutěže.

Město Prostějov také doporučuje představit záměr projektu pracovníkům Reálného gymnázia a základní školy města Prostějova, žákům, jejich rodičům i obyvatelům přilehlého sídliště formou besedy,“ uvedla po skončení jednání primátorka města Alena Rašková. (red)

 

Komentáře

Pro pochopení pohoršení dotčených lidí nad vyhlášením travnaté plochy památkou je ten, že jen dement nedomyslí důsletky při havárii sítěmi provrtaného pozemku (vodovod, plynovod, teplovod,připojení el.energie,optický kabel internetu ....). To bude škola a přilehlé sídlište bez vody, plynu .... než se vyjádří k problému památkáři a židovská obec uráčí poslat osobního dohlížitele výkopových prací aby nedošlo k znesvěcení místa ?? Jen tak na okraj, všichni poukazují že je tam stále na 2000 ostatků a ty sítě tam naskákaly jak ??

Špidla kterej našel do p.dele zkratku?To dopadne......nakonec co se všichni pohoršují nad památkou?Pomníčky kolem silnic jsou skoro všude a čumí na to děti a všichni.Co se k tomu má vyjadřovat nějakej Halaš a jeho žáci?To už se k tomu může vyjádřit i učitelka Anežka Lídlová.

Špidla jako záruka pro jednání? Směšné !!!!!!!

Proboha, jak udělají architektonickou soutěž, hrozí nebezpečí, že se tam bude stavět obchodní galerie II. Před pár lety byla v Prostějově podobná soutěž bez vítěze, ale město uzavřelo s jistou firmou smlouvu o smlouvě, která znamená zbourání Kulturního a společenského centra bez náhrady. A sál pro 1 400 lidí má být nahrazen sálem pro 500 lidí, pokud si to město postaví. Už vidím u Reálného gymnázia třeba Globus. Do centra blízko, to se bude líbit všem, vždyť i ti mrtví byli většinou obchodníci.

Poslat nový komentář