Oslavy? Město je zatím na informace skoupé

Oslavy? Město je zatím na informace skoupé
ilustrační foto

Oslavy stého výročí radnice jsou zatím pro veřejnost zahaleny tajemstvím. Oficiálně a zcela nenápadně odstartovaly městským plesem a výstavou s názvem 100 let radnice v Národním domě. Zajímavá výstava dokumentuje prostřednictvím historických i současných fotografií sto let této významné budovy, jež se během času stala charakteristickým panoramatem města.

Vrcholem oslav bude uvedení opery Prodaná nevěsta dne 5. června v městském divadle. „Stejné představení a na den přesně proběhlo v rámci otevření radnice před sto lety. Proto nás napadlo operu znovu uvést," uvedla již dříve náměstkyně primátora Ivana Hemerková.

I když žádná z dalších akcí ještě není oficiálně schválena a potvrzena, podařilo se redakci zjistit, že v plánu je celá řada kulturních, společenských a sportovních akcí. Část oslav pro veřejnost by měla být soustředěna do jarních a letních měsíců. Součástí oslav by mělo být i několik počinů, jež připomenou významného literáta Jiřího Wolkera. Například uvedení opery s názvem Proměny z pera Zuzany Michlerové, která je absolventkou Gymnázia Jiřího Wolkera, či derniéra divadelního představení Nahý Wolker v podání Divadla Point.

Na organizaci oslav se podílí i firma TK Plus, která má s městem uzavřenou marketinkovou smlouvu. Na jejích webových stránkách jsme zjistili, kdo má být zlatým hřebem oslav, což vedení města zatím pečlivě tají. V neděli 31. srpna mají Prostějované zažít skutečnou lahůdku – na náměstí T. G. Masaryka vystoupí v atraktivní premiéře maltský tenorista Joseph Calleja. Patří mezi TOP 5 tenoristů světa a je často přirovnáván k „legendárním pěvcům, jakými byli Jussi Björling, Benjamino Gigli a Enrico Caruso”(Associated Press). Rodák z Malty patří dnes k nejvyhledávanějším tenoristům, ve svých 35 letech má ve svém repertoáru 28 hlavních rolí a vystupuje na předních světových scénách včetně newyorské Metropolitní opery, londýnské Covent Garden a Vídeňské státní opery.

V příštích dnech by měla zasedat pracovní skupina v čele s primátorem města Miroslavem Pišťákem, která má přípravu oslav na starosti. Snad se poté dozvíme o programu více podrobností. (ok)

Komentáře

Pevně doufám, že Prodaná nevěsta bude ve stejné verzi, jako ta před sto lety. Když jsem ji viděla v Moravském divadle v Olomouci naposledy, byla jsem v šoku. Kecal co by cesťák, hlavní hrdinové v džínách atd. jsou na mě až moc pokroková verze.

Poslat nový komentář