Vojáci zranění při výkonu služby se setkali v Prostějově

Vojáci zranění při výkonu služby se setkali v Prostějově
Foto army.cz
Další fotky: 
Vojáci zranění při výkonu služby se setkali v Prostějově

„Jim patří veškeré díky za to, co pro Českou republiku udělali. Neskutečně rád jsem je poznal a hlavně věřím, že si mezi sebou vytvořili silné pouto. Jsou to novodobí válečníci v pravém slova smyslu,“ tak zhodnotil setkání vojáků zraněných při výkonu služby vrchní praporčík Armády České republiky štábní praporčík Peter Smik.

Setkání, které inicioval štábní praporčík Smik, se uskutečnilo ve čtvrtek 30. července u 601. skupiny speciálních sil v Prostějově. Celkem 18 vojáků, z nichž někteří stále slouží v armádě, se takto pohromadě setkalo vůbec poprvé. Slouží nebo sloužili u různých útvarů armády, vědí o sobě, ale ne všichni se znají osobně. Společně se svými blízkými přijeli do Prostějova a strávili zde celý den. Navštívili síň tradic útvaru, vojáci jim předvedli svou vybranou techniku a krátkou ukázku výcviku. Zbytek dne pak strávili povídáním.

Všichni pozvaní se shodli, že takové setkání se stane pravidelným. „Zažil jsem jeden z nejemotivnějších dní za svojí vojenskou službu. Setkalo se zde 18 kluků s neuvěřitelnými příběhy. Jsem rád, že se to povedlo a že jsme se shodli, že budeme pokračovat v této tradici,“ komentoval setkání štábní praporčík Smik. Organizace akce mu trvala skoro půl roku, ale rozhodně stála za to úsilí.

Setkání, které mělo vojákům také pomoci začít mezi sebou více neformálně komunikovat, se bude konat jednou ročně a vždy u jiného vojenské útvaru. Jednotka a její příslušníci tak dostanou příležitost přivítat na půdě svého posádky nejen bývalého kolegu, ale také další vojáky s podobným osudem. Představí jim historii své jednotky, jejich techniku, zázemí a výcvik nebo novinky ve výzbroji.

V průběhu celého dne se podařilo pořídit několik výjimečných fotografií. Vrchní praporčík Smik má v plánu z těchto fotografií udělat časem výstavu anebo kalendář. Výtěžek z projektu pak bude rozdělen rovným dílem do Vojenského fondu solidarity a Nadačního fondu speciálních sil. (Zdroj army.cz)

Poslat nový komentář