Dnes je druhá adventní neděle, zvaná bronzová

Dnes je druhá adventní neděle, zvaná bronzová
Ilustrační foto pixabay.com

Celý den a následující týden se týká vztahů, rodiny a přátel. Proto bychom tuto neděli měli pozvat někoho na slavnostní oběd. U něj však nezapomínáme na vánoční střídmost, a proto volíme lehké pokrmy a odpustíme si velké množství alkoholu a tvrdý vynecháme úplně.

Pokud ovšem chceme zůstat sami, pak se hospodyně pustí do pečení cukroví. Tradice pečení cukroví je dávná a stále velmi oblíbená. Hospodyňka by měla zvládnout upéct během Adventu 9 druhů cukroví, tak vzdá úctu tomuto počínání a času. Víte, že cukroví by se mělo jíst až na Boží hod Vánoční? Je to také proto, že v adventu a na štědrý den bychom se neměli přejíst.

Druhá adventní svíce se zapaluje opět po vyjití první hvězdy. Svíce, tzv. betlémská, reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky. Zapalujeme ji s úctou k rodině, přátelům a všem vztahům, které máme, neboť i ty špatné jsou užitečné, dávají nám zkušenost.

Česká tradice nám velí dávat dárky z lásky a od srdce, neboť jen takový dar je nám blízký a vyvolá v obdarovávajícím i v obdarovaném radost. Tam, kde se dávají dary z povinnosti neb dle toho kolik stály, jsou Vánoce smutné a falešné. (ber)

Poslat nový komentář