Jmelí by na Vánoce nemělo chybět. Přináší štěstí, chrání před nemocemi

Jmelí by na Vánoce nemělo chybět. Přináší štěstí, chrání před nemocemi
Ilustrační foto pixabay.com

Jmelí patří k tradičním symbolům Vánoc a jeho přírodní, zlatá nebo stříbrná varianta nesmí v období svátků chybět v žádné domácnosti. Do rodiny má podle tradic přinášet štěstí, ochranu a příznivě ovlivňovat plodnost. U nás jej běžně zavěšujeme mezi zárubně dveří, případně nad jídelní stůl.

Z botanického hlediska je jmelí poloparazitická rostlina z čeledi santálovitých, která vytváří keříky v korunách a cizopasí na větvích jehličnatých i listnatých stromů během zimy. Hostitelskému stromu odebírá vodu a minerály, fotosyntézu si však zajišťuje samo. Větvičky jmelí jsou obaleny bílými kuličkami plnými semínek, která jsou prudce jedovatá. Jmelí by proto vždy mělo viset mimo dosah dětí, které by mohly kuličky nedopatřením spolknout.

Vlastnosti a léčivé účinky jmelí fascinovaly už slovanské, keltské a germánské národy, jejichž kněží větvičky rituálně odřezávali zlatým srpem během novoročních oslav. I proto se jmelí dodnes zlatí.

Lístky jmelí se využívaly k léčbě nejrůznějších chorob včetně neplodnosti, zřejmě proto se nyní pod jmelím symbolicky líbáme. S Vánoci je nejspíše spojeno proto, že je umístěno na špičkách stromů blízko nebi, což v sobě skrývá jisté kouzlo.

Křesťanská tradice poté přišla s legendou, podle které bylo jmelí původně samostatně rostoucím keřem, z něhož byla vyrobena Ježíškova kolébka a posléze i kříž, na němž byl ukřižován. Keř se samou hanbou rozpadl na malé větvičky a na oplátku nosí lidem štěstí.

Větvička jmelí zavěšená nad stolem nebo ve dveřích patří k tradiční vánoční výzdobě. Darované jmelí má přinášet štěstí, odhánět zlé duchy a chránit před nemocemi. Polibek pod jmelím má dvojici přinést lásku a příznivě ovlivnit plodnost. Tato tradice vznikla na základě semen v bílých lepkavých kuličkách, které symbolizují lásku dvou lidí.

Pozlacené jmelí má pak přinést do domu bohatství. Po svátcích si jmelí doma ponechte alespoň do nového roku, aby se vás štěstí drželo. Někteří lidé si jej nechávají doma po celý rok, až jej o Vánocích vymění za nové.

Jmelí bílé se používá také v lidovém léčitelství. Pomáhá totiž snižovat krevní tlak, posiluje srdeční sval a příznivě působí při nervových problémech. Jmelí také léčí choroby štítné žlázy, stimuluje imunitní systém a pomáhá řešit problémy s neplodností. Účinkuje při silné menstruaci a dalších křečích, pomáhá při závratích a psychických problémech. (red)

Poslat nový komentář