V Agrostroji před 50 lety vyvinuli unikátní kombajn. Skončil v zapomnění

V Agrostroji před 50 lety vyvinuli unikátní kombajn. Skončil v zapomnění
Foto https://danhel.cz/
Další fotky: 
V Agrostroji před 50 lety vyvinuli unikátní kombajn. Skončil v zapomnění

V prostějovském Agrostroji vyvinuli nový kombajn SM 500, který svými parametry patřil ke světové špičce. Vyrobili však jen tři kusy. Dokumentace pak putovala do tehdejší NDR, kde skončila v zapomnění.

Když se po Vítězném únoru a následné kolektivizaci rozoraly meze a začalo se po sovětském vzoru pěstovat obilí a jiné plodiny ve velkém, nastala potřeba používat sklízecí mlátičky, lidově řečeno kombajny. A jaké jiné bychom měli používat než pochopitelně sovětské? Ty však byly velmi poruchové, a tak v prostějovském Agrostroji vyvinuli v roce 1968 kombajn svůj, SM 500. Na svou dobu neměl ve světě konkurenta.

Kombajn byl vybaven komfortní kabinou a měl příčnou žací lištu, kterou bylo možné naklonit do určité úrovně s velmi dobrou průchodností členitým terénem. Dále stroj disponoval odsáváním prachu přímo z lišty, hydrostatickým ovládáním žací lišty s vyrovnáváním při nerovností terénu, chlazením motoru, hydrostatickým pojezdem, hydrostatickým řízením, hydraulicky sklopným komínem, který vyprázdnil zásobník zrna, a dalšími technickými novinkami.  

V roce 1971 byly tři prototypy SM 500 zkušebně nasazeny při žních. Rok nato ale už přicházely zprávy o tom, že projekt bude Agrostroji odebrán.

V té době Rada vzájemné hospodářské pomoci (RVHP) určovala, co se v jednotlivých zemích socialistického bloku bude vyrábět. Na její nátlak československá vláda celý projekt kombajnu SM 500 zrušila a následně prodala do Německé demokratické republiky, která byla výrobou kombajnů pro východní blok pověřena. A k nám se začaly dovážet německé kombajny Fortschritt E512, které  ani zdaleka nedosahovaly parametrů našeho SM 500.

„Vidím to jako dnes. Přijely tři kombíky wartburgy s „dederonskými“ espézetkami, naložily stohy dokumentace a zmizely. S nimi i jeden z nejlepších strojů, které konstruktéři v Agrostroji sestrojili. Nám všem zbyla jen pachuť bezmoci a lítost nad zmařením dokonalého projektu,“ zavzpomínal pro PvNovinky jeden z bývalých zaměstnanců kdysi světoznámé firmy. (ber)

Poslat nový komentář