Opět jdeme do boje v celostátní anketě o ALEJ ROKU 2020!

Opět jdeme do boje v celostátní anketě o ALEJ ROKU 2020!
Foto Zbyněk Honest
Další fotky: 
Opět jdeme do boje v celostátní anketě o ALEJ ROKU 2020!

Budoucí Alej roku 2020 už možná mezi nominovanými je, možná ale ještě na svoji nominaci čeká. Právě teď mají lidé možnost nominovat alej do jubilejního desátého ročníku ankety. Čas je ještě do 27. října do 12:00 hodin, následně bude probíhat hlasování.

"Organizátor soutěže hledá Alej roku, ale vyhlašuje také regionální vítězky. O vítězích rozhodne veřejnost během dvouměsíčního hlasování. Mezitím patroni ankety vyberou tři nejlepší fotografie. Cílem ankety Alej roku je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Lidé objevují nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorňují na ta, kterým hrozí zánik, a představují mladé aleje, které společně vysázeli. Po platanové aleji v Rejskově ulici, která získala druhé místo v republikovém hodnocení a první místo v krajské soutěži spolu s titulem Alej Olomouckého kraje 2019, město Prostějov nominovalo lipovou alej na břehu říčky Hloučely,"uvedla náměstkyně primátora Milada Sokolová.

Co o nominované aleji víme?

Od 80. let minulého století slouží lidem v Prostějově, v těsné blízkosti biokoridoru Hloučela, lipová alej. Přesný datum výsadby aleje a založení celého prostoru zeleně za říčkou Hloučelou se nepodařilo dohledat. Navzdory nedostatku informací a historických podkladů jde o zajímavé stromořadí lip malolistých (Tilia cordata), situované na levém břehu říčky Hloučely. 

Ze vzrůstu jednotlivých stromů aleje lze usuzovat, že kvalita mladých vysazovaných stromků nebyla v tehdejší době příliš vysoká. Ale právě tato skutečnost ovlivňuje v současnosti vzhled aleje. Je zcela výjimečná svojí rozmanitostí, nízkým nasazením koruny a nepravidelností kmenů. Má nezaměnitelné, magické kouzlo. 

Alej v těsné blízkosti sídliště je hojně navštěvovaná a vytváří jedinečné prostředí pro relaxaci obyvatel města. (red)

Poslat nový komentář