Hledá se nejhezčí stromořadí. Zapojte se!

Hledá se nejhezčí stromořadí. Zapojte se!
ilustrační foto

Jsou jich u nás tisíce kilometrů, patří k české i moravské krajině, lemují silnice i zapadlé stezky – aleje. Tu nejkrásnější a s nejsilnějším příběhem budou už potřetí hledat profesionální i amatérští fotografové v Čechách, na Moravě i ve Slezsku. Sdružení Arnika zahajuje anketu Alej roku 2013, jejímž hlavním tématem je „Život v alejích“. Nominovat svou oblíbenou alej nebo fotogenický úlovek z dovolené mohou lidé až do poloviny září. Dalších šest týdnů pak na webu www.alejroku.cz  můžou dát hlas stromořadí, které je nejvíce osloví.

 „Aleje jsou krásným fenoménem už od dob baroka a představují historickou paměť krajiny. Spojují nás s našimi předky a jsou odkazem našim potomkům. Slouží jako orientační bod, lidé i zvířata v ní hledají v létě ochranu před ostrým sluncem a jsou důležitými biokoridory. Lidé si do nich často chodí odpočinout, projít se nebo projet na kole. A přesně to účastníci ankety mají fotit – život v alejích. Aleje jsou stále opomíjené a ohrožené,“ popsal význam alejí vedoucí kampaně Zachraňme stromy, Martin Skalský ze sdružení Arnika.

Do soutěžní ankety mohou lidé přihlásit „svou“ alej prostřednictvím webových stránek www.alejroku.cz. Každý může zaslat jednu až tři fotografie (nejlépe ve formátu JPEG), ke kterým připojí stručný popis a důvod, proč si alej zaslouží pozornost.

„Na toho, kdo nominuje vítěznou alej, čeká let balonem. Na autory oceněných fotografií pak hodnotné ceny, například dárkové poukazy, poukazy na zboží nebo sada ručního dopisního papíru. Mezi cenami nechybí ani knižní tituly o stromech, něco „na zub“, vstupenky do pražských botanických zahrad a interaktivní hračky,“ uvedl Skalský a dodal, že slavnostní vyhlášení vítězné aleje a výherců atraktivních cen proběhne v půli letošního listopadu.

Lidé, kteří ještě nemají svou oblíbenou alej, se mohou k výletům inspirovat v mapách a letácích jako jsou Významné a památné aleje Olomouckého kraje, Aleje Olomoucka - dědictví naší krajiny. V loňském ročníku ankety Alej roku bylo jeden a sedmdesát nominovaných alejí z celé republiky; vyhrála Rybářská alej v Přerově.

I na Prostějovsku jsou místa, která stojí za zveřejnění! (kaa)

Foto: Rybářská alej v Přerově (Arnika)

 

Poslat nový komentář