Hlasování o nejoblíbenější Alej roku 2022 končí. Dejte hlas prostějovským lípám

Hlasování o nejoblíbenější Alej roku 2022 končí. Dejte hlas prostějovským lípám
Foto Zbyněk Honest

Hlasování o nejoblíbenější Alej roku 2022 bude ukončeno ve středu 11. ledna.  O titul bojuje 93 alejí z celé České republiky, z toho 7 se nachází v Olomouckém kraji. Mezi nimi je i lipová alej ve Svatoplukově ulici v Prostějově.

Svatoplukova ulice měla v historii názvů opravdu mnoho, některé se opakovaly. Byla tak ulicí Nádražní, Svatoplukovou, třídou Viktoria, Rooseveltovou třídou, Gottwaldovou a od 23. února 1990 se opět vrátila k názvu Svatoplukova. Obě strany ulice lemují aleje stromů. Ta starší lipová, oboustranná, lemuje široký chodník na levé straně ulice. Pravděpodobně byla vysazená na počátku 20. století, tedy v době, kdy ulice zažívala největší slávu, v době budování měšťanských domů. V průběhu let byla obnovována a pravidelně podsazována. Pod korunami lip procházel i prof. Otto Wichterle, sídlil tu autosalon luxusních vozů WIKOV nebo tudy jezdil do své továrny proslulý oděvní magnát Jan Nehera. Bez nadsázky tedy lze říci, že se pod těmito stromy psala nemalá část bohaté historie Prostějova, jako průmyslového centra Hané.

Hlasovat můžete na https://alejroku.cz/…ova.

V anketě bude oceněna vítězná alej za celou Českou republiku i vítězové za jednotlivé kraje. Na autory vítězných nominací v krajích čekají např. poukazy od Foto Škoda, vstupenky do botanických zahrad, dárkové balíčky čajů Sonnentor nebo publikace o stromech. Nominující vítězné aleje ankety se může kromě toho těšit i na let balonem od Ha Balon.  

Jména vítězů budou vyhlášena v polovině ledna 2023.   

Cílem ankety je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Vzrostlé stromy nám totiž pomáhají zmírňovat následky veder a přívalových srážek. (ber)

Poslat nový komentář