Ještě stále můžeme hlasovat pro Alej roku. Podpořme ty z Prostějovska!

Ještě stále můžeme hlasovat pro Alej roku. Podpořme ty z Prostějovska!
Foto Zbyněk Honest, Milena Reinsch Staffová
Další fotky: 
Ještě stále můžeme hlasovat pro Alej roku. Podpořme ty z Prostějovska!

O titul Alej roku bojuje 93 stromořadí ze všech krajů republiky, z nichž deset roste v Olomouckém kraji. Dvě pak v našem regionu – dubová na hrázi rybníka v Drozdovicích a lipová u Skřípova.

"Starou dubovou alej můžeme nalézt na hrázi nejstaršího prostějovského městského rybníka, který čítá bez mála úctyhodných šest set let. Stáří dubové aleje, která dotváří atmosféru kolem rybníka a tím zpříjemňuje prostředí v blízkosti centra města, odhadujeme na více než sto let," uvedla náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová. 

Lipová alej u Skřípova byla vyhlášena jako památné stromořadí v r. 1988. Tvoří ji lípy, doplněné o červenolistou formu javoru klenu. Stáří stromů se odhaduje na cca 150–200 let, výška 10–20 m, obvod kmenů cca 150–445 cm. Alej roste oboustranně podél silnice vedoucí ze Skřípova směrem na Brodek u Konice, v úseku mezi kapličkou nad obcí a odbočkou na Brodek u Konice. První strom jižně od Skřípova po pravé straně silnice u kapličky je zachován jako torzo. Památné stromořadí původně tvořilo 31 stromů (26 lip srdčitých a 5 javorů klenů).

Hlasování na www.alejroku.cz končí 11. ledna příštího roku. 

Cílem ankety je přitáhnout pozornost veřejnosti k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. (ber)

Poslat nový komentář