Olomoučtí celníci zadrželi alkohol bez prokázaného původu

Olomoučtí celníci zadrželi alkohol bez prokázaného původu
foto Celní úřad Olomouc

Téměř 82 litrů nelegálního alkoholu zajistili olomoučtí celníci na dálnici D1 nedaleko města Hranice na Moravě. Uvnitř osobního automobilu nalezla hlídka ukryté neoznačené plastové nádoby a kanystry zapáchající po lihu.

Minulý čtvrtek prováděla skupina mobilního dohledu kontrolu vozidel na hlavním tahu mezi Olomoucí a Ostravou. V rámci vyhledávací činnosti se zaměřila na nezákonnou přepravu vybraných výrobků, jako jsou minerální oleje, tabákové výrobky a líh.

Celníci si ke kontrole vytipovali vozidlo tovární značky Škoda Octavia. Po jeho zastavení v obci Bělotín zjistili, že převáží větší množství lihu. Řidič hlídce nepředložil doklady, které by prokázaly původ či zdanění zboží.

Na základě šetření vzniklo podezření, že se jedná o nezdaněné výrobky podléhající zákonu o spotřební dani. Hlídka tedy nařídila odběr vzorků, které momentálně vyhodnocuje celně – technická laboratoř. V rámci následných výsledků bude určeno, zda se jedná o líh průmyslového či ovocného původu.

„V případě, že se bude skutečně jednat o vybrané výrobky, u kterých se nepodaří prokázat řádné zdanění, bude s řidičem zahájeno řízení k propadnutí zboží. Předběžný daňový únik byl stanoven na částku přesahující osmnáct tisíc korun,“ doplnil mluvčí celníků David Kubenz. (red)

Poslat nový komentář