Řidič se bránil celní kontrole. Vezl tisíce litrů alkoholu s nejasným původem

Řidič se bránil celní kontrole. Vezl tisíce litrů alkoholu s nejasným původem
Foto Celní úřad pro Olomoucký kraj

Na konci měsíce dubna proběhla v Olomouckém kraji kontrolní akce zaměřená na zboží, jenž podléhá spotřební dani či celním poplatkům. Během ní se celníkům podařilo odhalit řidiče, který přes Českou republiku převážel velké množství alkoholu s nejasným původem.

Hlídka řidiče vyrušila z poklidné jízdy na dálnici D35, a to v momentě, kdy nákladní vozidlo mířilo po hlavním tahu směrem na Ostravu. Po zastavení kamionu se uvnitř nacházel pětašedesátiletý muž běloruské národnosti. V rámci běžné celní kontroly vyzvali příslušníci celní správy řidiče k zpřístupnění nákladového prostoru.

Cizinec však s hlídkou odmítal spolupracovat, zpochybňoval pravomoc kontrolního orgánu a zamkl se ve svém vozidle. S postupujícím časem začal dokonce projevovat známky agresivního chování. Svůj postoj změnil až v momentě, kdy ho celníci po řadě výzev důrazně upozornili na zákonnou možnost použití donucovacích prostředků.

„Důvody řidičova agresivního postoje byly posléze více než jasné. Uvnitř dopravního prostředku totiž celníci nalezli téměř 12 tisíc litrů alkoholu bez řádných dokladů. Předběžný daňový únik byl stanoven na částku přesahující 2 miliony korun. Vzhledem k možnému vysokému daňovému úniku bylo řidiči zajištěno dle zákona o spotřebních daních nejen veškeré přepravované zboží, ale i samotný dopravní prostředek,“ informoval mluvčí celníků David Kubenz.

V případě, že se podezření z nelegální přepravy alkoholu prokáže, hrozí propadnutí zboží včetně dopravního prostředku ve prospěch státu. Podobné případy zajištěného alkoholu mají nejen fiskální přínos pro státní rozpočet, ale současně chrání zdraví občanů České republiky před případnými důsledky, způsobenými požitím závadného alkoholu. (red)

Poslat nový komentář