Ad. Staré Prostějovsko. Hospoda U Cásků Alojzov

Ad. Staré Prostějovsko. Hospoda U Cásků Alojzov
ilustrační foto
Další fotky: 
Ad. Staré Prostějovsko. Hospoda U Cásků Alojzov
Ad. Staré Prostějovsko. Hospoda U Cásků Alojzov
Ad. Staré Prostějovsko. Hospoda U Cásků Alojzov

Před několika dny jsme uveřejnili vzpomínkovou fotografii z Alojzova, kde jsme se věnovali hostinci U Cásků. S podrobnou informací se na PvNovinky obrátila kronikářka obce, paní Hana Grulichová.

„Pěkné připomenutí starých časů v Alojzově. Také jsem si myslela, že hostinec vybudovala rodina Cáskova. Zřejmě to tak není. Před pár lety požádala obec jedna paní o pomoc při pátrání po svých příbuzných. Objevila pohled hostince, který máme bohužel jen ofotografovaný. Určitě je starší než pohlednice v PvNovinkách. Text je na přední straně, jak se hodně dávno psávalo. Škoda, že není jasnější. Jméno Lošťák se v minulosti v obci objevuje, bohužel je to doba dřívější. Ani rodina po panu Cáskovi nemá jasné informace. Kdyby někdo znal z vyprávění předků něco o hostinci, ocenila bych to nejen já, jako kronikářka obce Alojzova, ale i další občané, které zajímá, jak se u nás žilo. Na našem úřadě jsem nic nedohledala, obec se osamostatnila až po revoluci, jinak skoro pořád k někomu patřila. Něco málo jsem zjistila. Spojitost tam nějaká je, což se ukázalo v dokumentech, když se Alojzov odpojoval v minulosti od Seloutek. S vnučkou pana Cáska se chystáme na prohlídku jedné kroniky v okolní obci, kde by mohla být nějaká zmínka. Ať už něco najdeme nebo ne, pravdou je, že hostinec byl oblíbený a cílem mnoha výletníků.

Stávají se i náhody, jedna místní občanka tak přišla k další docela staré pohlednici Alojzova. Bývalá paní kronikářka mi zase dala fotografii hostince za války, spoustu věcí vím od své rodiny, něco od spoluobčanů, snad časem objasníme i tu hospodu. Poslední fotografie není pohlednice, tuto koláž jsem vyrobila na památku pro zatím poslední hostinskou Marcelku, když od nás odcházela,“ napsala paní kronikářka.

Pokud tedy máte nějakou fotografii, či relikvii, připomínající pohostinství i Alojzov jako takový, dejte nám vědět. (ber)

Poslat nový komentář