V anketě Evropský strom roku soutěží česká jabloň. Hlasujme pro její příběh!

V anketě Evropský strom roku soutěží česká jabloň. Hlasujme pro její příběh!
Foto https://www.treeoftheyear.org/

Soutěž Evropský strom roku vznikla v roce 2011 v návaznosti na oblíbenou anketu Strom roku, kterou v České republice dlouhodobě pořádá Nadace Partnerství. Do finále evropské soutěže vždy postupují vítězové národních kol. Internetové hlasování o Evropský strom roku v únoru každoročně pořádá organizace Environmental Partnership Association (EPA), jejímž členem je i Nadace Partnerství.

Již 11 let po celé Evropě hledá stromy s nejsilnějšími příběhy. V letošním roce zastupuje Českou republiku reneta bleinheimská, sedmdesát let stará jabloň, která roste na zahrádce hospody u Lidmanů v Machovské Lhotě u Náchoda.

Jabloň na zahrádce hospody u Lidmanů v Machovské Lhotě tiše sleduje příběhy lidí, v létě poskytuje stín a na podzim plody nejen místním, ale i návštěvníkům, kteří přijeli za krásami Stolových hor a přírody na česko-polském pomezí. Byla svědkem zrození mnoha lásek, prvních setkání, svateb, veselic i smutných událostí. Je totiž součástí místního života. Pro český venkov jsou ovocné stromy symbolem tradice, vždyť mnoho lidí má jabloně na svých zahradách a plody sklízí na štrúdl, mošt nebo jablkovici. Jabloň u Lidmanů ale zároveň je vpravdě evropským stromem, o čemž svědčí i to, že její odrůda reneta blenheimská byla vyšlechtěna v místě narození Winstona Churchilla.

Hlasovat můžete do 28. února 2021 na stránce https://www.treeoftheyear.org/. Při hlasování vždy označte dva kandidáty. V posledním týdnu (od 22. do 28. února) je hlasování tajné a na webových stránkách nenajdete průběžné počty hlasů.

Výsledky soutěže budou vyhlášeny a vítěz oceněn 17. března 2021 v Bruselu. (ber)

Poslat nový komentář