Anketa Alej roku 2012 vyhodnotí nejhezčí stromořadí v Olomouckém kraji

Anketa Alej roku 2012 vyhodnotí nejhezčí stromořadí v Olomouckém kraji
ilustrační foto

Od 27. července do 30. září mohou občané nominovat své oblíbené stromořadí do ankety „Alej roku 2012.“ Během dalších šesti týdnů budou hlasovat o vítěze. 

Anketu pořádá druhým rokem ekologické sdružení Arnika. Do ankety mohou lidé přihlásit svou alej prostřednictvím webových stránek www.alejroku.cz. Každý může zaslat 1-3 fotografie, ke kterým připojí stručný popis a důvod, proč si alej zaslouží pozornost. Na autory oceněných fotografií čekají hodnotné ceny, slavnostní vyhlášení vítězné aleje a výherců atraktivních cen proběhne koncem listopadu 2012. V loňském roce si hodnotné ceny odnesli dva fotografové, letos jsou ceny připraveny pro autory tří nejpodařenějších fotek a odměna pro toho, kdo nominuje absolutní vítězku mezi alejemi. Tu nejkrásnější alej nakonec vybere odborná porota.

Ekologické sdružení Arnika sleduje ohrožení alejí již několik let. Iniciovalo mimo jiné i vznik petice „Zachraňme stromy“ požadující lepší zákonnou ochranu alejí a stromů v krajině i ve městech. Petici podpořilo více než 30 tisíc lidí. Také díky nim se podařilo prosadit novelu zákona a zrušit výjimku, která umožňovala silničářům kácet stromy u silnic bez povolení. Arnika také vytvořila první celostátní statistiku a upozornila, že během posledních několika let od silnic v České republice zmizelo více než 100 tisíc stromů.

Lidé, kteří ještě nemají svou oblíbenou alej, se mohou k výletům inspirovat v mapách a letácích Arniky nebo na internetu.   

(red)

Poslat nový komentář