Prostějovské ARO slaví 40 let. Za tuto dobu podali lékaři kolem 150 000 anestezií

Prostějovské ARO slaví 40 let. Za tuto dobu podali lékaři kolem 150 000 anestezií
ilustrační foto Nemocnice Prostějov

Pomyslné 40. narozeniny slaví letos 15. července oddělení ARO Nemocnice Prostějov. Za čtyři dekády oddělení ztrojnásobilo množství svého zdravotnického personálu, šestkrát přivítalo nového primáře, přestěhovalo se do nových prostor, několikrát zmodernizovalo své přístrojové vybavení, a především léčilo přes 35 tisíc pacientů. Nejnáročnější období pak zažilo právě před nedávnem, v době vrcholící pandemie onemocnění covid 19.

„Když v roce 1982 oddělení ARO v prostějovské nemocnici vzniklo, šlo o vysoce specializované oddělení s 5 lůžky pro pacienty v ohrožení života, včetně dětských pacientů, pro celý okres Prostějov. Krátce po otevření se k němu přidružilo i stanoviště Záchranné služby, které personálně zajišťovalo taktéž oddělení ARO a tato pracoviště společně přispěla k výraznému zlepšení péče o pacienty v těžkých akutních stavech,“ popisuje Daniel Šperka, primář ARO Nemocnice Prostějov.

V době svého otevření přitom na lůžkovém ARO pod vedením primáře Jiřího Štolpy pracovalo celkem 7 lékařů, 13 sester včetně anesteziologických a 2 řidiči Záchranné služby. Dnes na oddělení pracuje 17 lékařů, 52 sester a 7 sanitářů. Za dobu jeho fungování oddělení řídili na primářských postech po Jiřím Štolpovi také Pavel Bohanes, Viktorie Hartmanová, Drahomíra Davidová, Martin Pomajbík a od letošního roku Daniel Šperka. „Jsem hrdý rodilý Prostějovák, takže mé kroky ihned po ukončení studia medicíny vedly do prostějovské nemocnice, kde pracuji nepřetržitě osmnáctým rokem na oddělení ARO. Od roku 2015 na pozici zástupce primáře a od letošního ledna na pozici primáře,“ vysvětluje primář Šperka s tím, že za dobu fungování oddělení ARO se v medicíně mnohé změnilo. „Medicína jde mílovými kroky kupředu. Stavy, které se dříve jevily jako již neřešitelné, umíme pomocí moderních léčiv, přístrojů a vyšetření adekvátně diagnostikovat a vyléčit. Pacienti jsou schopni se dostat zpět do svého normálního plnohodnotného života,“ shrnuje.

Významným milníkem pro prostějovské ARO byl přitom rok 2003, kdy došlo k přestěhování ze starých prostor do nových současných na Mathonově ulici, již bez Záchranné služby, která se již dříve oddělila jako samostatný subjekt. „Rozšířil se počet operačních sálů, nyní pravidelně poskytujeme anesteziologickou péči na 6 operačních sálech s počtem nad 5 000 anestezií za rok. Zajišťujeme péči na vysoce specializovaném 6lůžkovém oddělení ARO pro pacienty v kritických stavech a 2 jednotkách intenzivní péče o kapacitě 10 lůžek, kde jsou zejména pacienti po velkých operačních výkonech,“ vyjmenovává Šperka.

Mimo to dnes oddělení ARO disponuje nepřetržitou ambulancí urgentního příjmu, kde jsou ošetřováni pacienti v ohrožení života, a pravidelně je v pracovní dny v provozu anesteziologická ambulance, kde zdravotníci připravují a optimalizují pacienty před anesteziemi. „Funguje u nás také vyhledávaná nutriční ambulance, která se věnuje pacientům s poruchou příjmu potravy. Dále zajištujeme odbornou konziliární a resuscitační péči pro celou nemocnici. V plánu je na podzim otevření ambulance pro léčbu bolesti, takže spektrum naší činnosti je široké a neustále se rozšiřuje,“ doplňuje primář s tím, že významné změny zažilo oddělení také v souvislosti s nedávnou pandemií onemocnění covid-19.

„Covid období bylo nejtěžší, které jsem zatím za svou kariéru zažil. Celkem bylo na našich lůžkách dosud hospitalizováno 219 covid pozitivních kriticky nemocných. Zpočátku byl největší strach z neznámého, protože chyběly poznatky o možnostech léčby a její úspěšnosti. Bylo potřeba kompletně přeorganizovat péči, hygienicko-epidemiologický režim a zejména posílit a nahrazovat nemocný, zejména sesterský, personál. Proto si nejvíc z toho období vážím všech lidí, kteří chodili nad rámec svých úvazků a na úkor svých rodin, pomáhat se starat o kritický nemocné pacienty. Za toto úsilí jsme také získali firemní ocenění Covid Aeskulap 2021 v kategorii Oddělení roku ČR, kterého si nesmírně vážím,“ popisuje primář s tím, že silné příběhy ale zažil i mimo pandemii. „Nezapomenu například na 53letého muže, který byl přijat s těžkým zápalem plic, kde původcem byla Legionella. Došlo u něj k těžkému multiorgánovému selhání, kdy jsme museli nahrazovat všechny základní životní funkce a jeho stav už byl na hranici života a smrti. Pacient nás dodnes chodí navštěvovat a žije plnohodnotný život,“ prozrazuje.

Záchrana lidí v takto kritických stavech by ale samozřejmě nebyla možná bez moderního vybavení a postupů, které přispívají k rychlé diagnostice a cílené léčbě při zachování co největší bezpečnosti a komfortu pro pacienta. „Posun za uplynulá desetiletí je neskutečný. Dnes disponujeme nejmodernějšími samopolohovacími lůžky, monitorovací technikou, přístroji pro umělou ventilaci nejnovější generace, neinvazivní monitorací oběhu pacienta, přístroji s „umělou ledvinou“, bezpečnými přesnými dávkovači léků a infuzí. Dále máme k dispozici ultrazvukové přístroje k nebolestivému vyšetření a eventuální přesné léčbě pacienta, bronchoskopický přístroj i analyzátor základních důležitých krevních odběrů přímo na oddělení. Centrální operační sály jsou vybavený novými anesteziologickými přístroji,“ vyjmenovává primář Šperka.

Celkem přitom aktuálně na oddělení ARO Nemocnice Prostějov zdravotníci podají pacientům okolo 5 tisíc anestezií a ošetří 1300 pacientů na lůžkách. „Za celou dobu fungování našeho oddělení mohlo být odhadem léčeno zhruba 35 000 pacientů a podáno 150 000 anestezií,“ propočítává primář. (Zdroj Nemocnice Pv)

Poslat nový komentář