Vykradli vám auto?

Vykradli vám auto?
ilustrační foto archiv PvNovinky.cz

 

Vloupání do vozidel se stalo docela běžným trestním činem. Podle policejních statistik dochází až k 50 tisícům případů ročně. To jsou ale jen ty ohlášené, takže číslo bude ve skutečnosti ještě vyšší. Hodně řidičů je přesvědčeno, že pokud za parkování vozidla zaplatí, v případě vykradení mají od provozovatele parkoviště nárok na náhradu škody. Ve většině případů mají ale smůlu.  

„Vždycky jsem si myslel, že na placeném parkovišti je moje auto automaticky hlídané. Spletl jsem se,“ říká Ivan Michl, kterému zloděj vykradl vůz na parkovišti pod obchodním domem Kotva v Praze.  Z auta zmizelo autorádio a navigace, největší škoda ale vznikla na centrálním zamykání, které zloděj zničil. „Vymáhal jsem náhradu škody po provozovateli, ale neuspěl jsem. Parkoviště bylo sice placené, ale ne hlídané,“ konstatoval. Vjezd a výjezd parkoviště byl uzavřen závorou a monitorován kamerovým systémem. Obojí ale sloužilo k plynulému fungování a výběru parkovného, nikoli ke střežení objektu či zaparkovaných vozidel.

„Provozovatel parkoviště, který se zákazníkem uzavřel dohodu o pronájmu parkovacího místa, aniž se zavázal dopravní prostředek po dobu umístění střežit, nenese objektivní odpovědnost za škodu na dopravním prostředku podle ustanovení § 435 obč. zákoníku,“ přečetl si v rozsudku.

 

Úhrady škody na vykradeném autě se tedy od provozovatele dočkáte jen a pouze v případech, kdy je parkoviště výslovně označeno jako hlídané. (ber)

Poslat nový komentář