V Olomouckém kraji hoří auta

V Olomouckém kraji hoří auta
Foto PČR

 

Během několika posledních dní vyjížděli profesionální hasiči z Olomouckého kraje k šesti požárům vozidel. 

První požár se odehrál v noci ze středy 12. na čtvrtek 13. listopadu 2014. Událost byla oznámena na operační středisko ve středu 12. listopadu 2014 v 22:57 hodin poblíž obce Lukavice. Hasiči po příjezdu zjistili, že při nehodě havarovala dvě osobní vozidla, jedno z nich po nárazu začalo hořet. V době příjezdu jednotek hasičů byli oba řidiči mimo svá vozidla, jeden z nich byl zraněný a v péči zdravotnické záchranné služby. Hasiči hořící vozidlo uhasili, zajistili druhé vozidlo proti vzniku požáru, zasypali únik provozních kapalin, spolupracovali s Policií ČR a nasvětlovali místo nehody.

Druhý požár byl oznámen ve čtvrtek 13. listopadu 2014 v 11:30 hodin v Olomouci na ulici Dr. Milady Horákové. Na místo vyjeli profesionální hasiči z Olomouce, kteří po příjezdu zjistili, že požárem je zasažena izolace v motorovém prostoru. Příčinou vzniku požáru je s největší pravděpodobností technická závada na elektroinstalci.

Ke třetímu požáru vyjížděli hraničtí hasiči do Zlínského kraje do obce Hustopeče nad Bečvou ve čtvrtek 13. listopadu 2014 v 17:51 hodin. Událost si tedy převzal Hasičský záchranný sbor Zlínského kraje.

Informaci o čtvrtém požáru přijalo operační středisko ve čtvrtek 13. listopadu 2014 v 19:04 hodin. Na silnici mezi obcemi Loštice a Mohelnice vzplálo osobní vozidlo škoda Favorit. V době příjezdu hasičů bylo celé vozidlo v plamenech. Požár hasiči zlikvidovali za necelou půl hodinu. Výše škody byla vyčíslena na 15.000 korun, příčinou vzniku požáru byla technická závada.

Pátý požár byl oznámen na operační středisko HZS Olomouckého kraje v pátek 14. listopadu 2014 v 10:02 hodin v Mohelnici na vlakovém nádraží. Zaparkované vozidlo kompletně zničily plameny. Výše škody byla vyčíslena na 10 tisíc korun, co bylo příčinou vzniku požáru, se šetří.

"Poslední požár kamionu byl oznámen v 11:48 hodin na silnici R35 hodin mezi obcemi Olomouc a Mohelnice," uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hasciková. 

Nejčastější příčinou vzniku požáru u vozidel bývá podle hasičů technická závada na elektroinstalaci vozidla, netěsnost palivové soustavy, a to i u vozidel na alternativní pohon LPG, a v neposlední řadě je to nedbalost provozovatelů vozidel, ať při vlastní jízdě, údržbě nebo opravách vozidla. K dalším příčinám můžeme zařadit požáry způsobené dopravními nehodami a úmyslným zapálením.

Další příčinou může být netěsnost palivové soustavy. K požárům v tomto případě dochází především při jízdě (vypadnutí nátrubku nebo benzinové hadičky, nedošloubování vstřiků apod.). Mnoho požárů vzniká i při údržbě a opravách vozidel. V řadě případů to nekončí jen u vozidel, ale vyhořet mohou i garáže a dílny. "Mezi zajímavé, ale méně časté příčiny požáru, můžeme zařadit například nedbalost řidiče či osádky vozidla při kouření. Odhozený nedopalek cigarety, který zapadne mezi sedadla, je skvělým iniciátorem. V letních měsících není dobré nechávat na palubní desce plynový zapalovač, teplota ve vozidle se vyšplhá k 60 ºC a jak se plyn v zapalovači rozpíná, dojde k jeho roztržení a v mnoha případech i ke vznícení," vypočítala mluvčí. (red)

Poslat nový komentář