Azylové centrum spolupracuje s potravinovou bankou

Azylové centrum spolupracuje s potravinovou bankou
ilustrační foto AC

K dispozici jsou masové konzervy, instantní polévky, těstoviny, oleje, ale třeba i marmelády a med.

„Klienti, kteří do centra docházejí například vyprat si prádlo a na nízkoprahové denní centrum, nebo maminky s dětmi, tuto službu využívají na sto procent. Mnozí z nich ale mnohdy nemají peníze na základní potraviny, natož na prací prášek, kartáček na zuby s pastou, nebo sprchový gel,“ uvedl ředitel centra Jan Kalla s tím, že pro rodiče s dětmi jsou k dispozici různé příkrmy, přesnídávky, sunary, piškoty, ale i plenky různých velikostí. Pro potravinovou pomoc se jezdí pravidelně jedenkrát do měsíce do potravinové banky v Olomouci. Tento projekt bude probíhat až do konce září 2018.

Na zimní období je Azylové centrum Prostějov připraveno. Noclehárna, jejíž kapacita i přes velkou obměnu klientů bývá zaplněna i přes léto, je také službou, která pomáhá řešit akutní stavy, kdy se člověk dostane ze dne na den do situace spojené se ztrátou bydlení. Velkou pomocí je v tomto ohledu první noc zdarma.

„V období velkých mrazů, v případě zaplněné kapacity, jsme připraveni poskytnout lidem bez domova zdarma přespání v teple na rozkládacím lůžku. Těch máme k dispozici deset. Předpokladem pro poskytnutí této pomoci je střízlivý stav,“ doplnil Kalla. V zimních měsících je důležitá i služba nízkoprahového denního centra, kde klienti mohou pobývat přes den, mají možnost využít sociálního zázemí, hygienickou očistu, mohou si vyprat a usušit prádlo. Dostanou kávu nebo čaj, instantní polévku a v případě nového klienta i základní balíček z potravinové banky.

„Velikou pomocí pro centrum je veřejná finanční podpora ve výši půl milionu korun, která byla poskytnuta statutárním městem Prostějov pro letošní rok na dofinancování provozu,“ uzavřel ředitel Kalla.

Zdroj a foto: AC Prostějov (redakčně upraveno)

 

Poslat nový komentář