Azylové centrum se chystá na zimní období. Koupilo i iglú

Azylové centrum se chystá na zimní období. Koupilo i iglú
Foto AC

Zima je za dveřmi, což Azylové centrum vždy pocítí zvýšeným zájmem lidí bez domova o střechu nad hlavou. Nově zde letos zakoupili dvě „IGLOU“, které budou k zápůjčce lidem bez domova v zimním období mimo Azylové centrum. Základem přístřešku je polyetylenová pěna, která je zevnitř potažena hliníkovou folií. Hliník pomáhá izolaci a také chrání pěnu před vznícením. Přístřešek, který připomíná stan, lze vytopit vlastní tělesnou teplotou. Situace je taková, že řada lidí bez domova z různých důvodů do noclehárny nechce jít. Důvodem může třeba být, že mají psa, nebo nechtějí opustit své místo venku, aby jim ho někdo nezabral.

"Na zimní období jsme samozřejmě připraveni, jak zásobou rozkládacích matrací, které velmi dobře poslouží v době velkých mrazů, kdy je již kapacita centra plně využita, tak i potravinovou pomocí v podobě potravinových balíčků zdarma pro každého nově příchozího klienta. Nadále trvá i to, že první noc je pro každého klienta noclehárny zdarma," uvedl ředitel centra Jan Kalla. I letošní zimu jsou zde připraveni pomoci lidem, kteří se v mrazech cítí v ohrožení života, pomocí takzvaného „opatření mrazy“, kdy poskytují přespání na rozkládacím lůžku zdarma.

"Každý zde má možnost využít sociální zázemí, hygienu, možnost vyprání a následně hned usušení prádla a v neposlední řadě je k dispozici konzultace tíživé situace a její řešení se sociálním pracovníkem. Každý den je klientům poskytnuta káva nebo čaj a také instantní polévka. Díky spolupráci s potravinovou bankou a supermarkety z okolí poskytujeme klientům pravidelnou potravinovou pomoc, ve které jsou zastoupeny všechny druhy potravin. Informovanost probíhá intenzivně i v terénu, terénní pracovník umisťuje informační letáky v místech, kde se tito lidé zdržují, komunikuje s nimi a snaží se je navést do centra, kde již na ně čeká pomoc," dodal ředitel Kalla .

Azylové centrum je stále plně vytíženo a obsazeno. Neustále se zvyšuje počet a potřebnost žen bez domova, a proto se v centru rozhodli udělat změnu v obsazenosti a zvýšili počet míst pro ženy ze šesti na devět ve službě „Azylový dům“. Také je již schválen návrh kontejnerového bydlení, které se zde s pomocí města Prostějova bude budovat. Jde o dva dvojkontejnery plus sociální zařízení pro až 12 osob navíc. I zde by mělo dojít k rozšíření kapacity služeb.

Již třetím rokem probíhá spolupráce s potravinovou bankou a místními supermarkety. V tomto roce se centrum opět zúčastnilo „NÁRODNÍ POTRAVINOVÉ SBÍRKY a celkem bylo vybráno 492,5 kg potravin a 125,5 kg drogerie.

"Pro Azylové centrum je to obrovský přínos, hlavně co se týká osamělých rodičů s dětmi. Díky této pomoci probíhá i osvěta ve vaření, klienti mají možnost připravit si teplé jídlo, tím pádem se i lepší jejich zdravotní stav. Maminky mají více možností zafinancovat svým dětem pomůcky do školy, nebo oblečení či boty," informoval Kalla a přidal: 

"V letošním roce jsme zakoupili nové lednice do každého bytu na ADDAR, ubytování pro osamělé rodiče s dětmi, i na obě společenské místnosti nocleháren pro muže a ženy v Azylovém centru. Dále se opět pořídily vařiče, židle, válendy, komody. Momentálně probíhá oprava nejstarší budovy v areálu, kde bude vytvořen nový vchod pro sklad potravin a nová omítka, proběhla oprava jímky, která se nachází před centrem. Také ještě letos proběhne výměna oken na hospodářské budově. Nový nátěr dostala letos i noclehárna pro muže, kde se museli z důvodu opotřebovanosti vyměnit oba bojlery na teplou vodu. Neustále probíhají dalších drobné investice dle momentálních potřeb. Tímto zároveň statutárnímu městu Prostějov patří veliké díky za finanční podporu pro rok 2019 na dofinancování provozu, která je pro centrum velkou pomocí. Děkujeme i Sociální a zdravotní komisi, představitelům města a všem, kteří nám pomáhají realizovat poskytování a rozšiřování našich služeb,"uzavřel Kalla. (red)

Poslat nový komentář