Dnes je Bílá sobota. Dejte si mazanec a upečte nádivku

Dnes je Bílá sobota. Dejte si mazanec a upečte nádivku
Ilustrační foto pixabay.com

Bílá sobota, které se rovněž přezdívá Svatá nebo Světelná, je druhým dnem velikonočního tridua. Den ticha a rozjímání je tichým předznamenáním nejdůležitější části Velikonoc – Zmrtvýchvstání Páně. Už večer se opět rozeznívají v kostelích zvony a přicházejí oslavy Velikonoční vigilie, což je noc ze soboty na neděli, kdy vstal Ježíš z hrobu.

A kde se vzal název tohoto dne? Bílá barva je znakem čistoty a zároveň může připomínat roucha křtěnců, kteří se ze soboty na neděli nechávají pokřtít o velikonoční vigílii. Zároveň končí postní období a vracejí se zvony, které symbolicky odletěly do Říma na Zelený čtvrtek.

Už ráno bylo zvykem, že se děvčata chodila ještě před prvními ranními slunečními paprsky opláchnout vodou z potoka, aby jim nenaskákaly pihy. Také se vymetaly domy novými košťaty a někde se i bílilo, aby bylo všude čisto a čistota se domu držela po celý rok. Někteří hospodáři třásli ovocnými stromy v sadech, což mělo přinést dobrou úrodu.

V sobotu se také pečou beránci či mazance a chlapci pletou pomlázky.

O Bílé sobotě bychom si určitě měli dát k obědu polévku z jarních bylinek. Ke slaným pokrmům svátečního stolu patřila velikonoční nádivka, které se někde říká hlavička, jinde sekanina nebo snítek. Její součástí jsou mladé kopřivy a bylinky, ale nesmí v ní chybět ani uzené, a někdy i telecí maso. (ber)

Poslat nový komentář