Kaufland stahuje kukuřici, Billa snídaňové cereálie

Kaufland stahuje kukuřici, Billa snídaňové cereálie
Foto Billa.cz, Kaufland.cz
Další fotky: 
Kaufland stahuje kukuřici, Billa snídaňové cereálie

V Kauflandu se stažení týká konkrétně Mexicorn Pražená kukuřice Chilli, dodavatele MOGYI s. r. o. Důvodem je podle řetězce preventivní ochrana spotřebitele z prodeje z důvodu možného překročení limitů pro aflatoxiny. Toto stažení se týká pouze produktu se zmíněným datem minimální trvanlivosti. Žádné další výrobky nejsou dotčeny.

Jde o Mexicorn Pražená kukuřice Chilli 55 g a Mexicorn Pražená kukuřice Chilli 70 g, EAN: 5997347543893 s datem minimální trvanlivosti: 16. 11. 2023

Aflatoxiny jsou skupina jedovatých chemických sloučenin, které vznikají přirozeně v některých druzích plísní. Tyto plísně mohou napadat různé plodiny, jako je kukuřice, arašídy, ořechy, koření a některá semena. Aflatoxiny jsou nebezpečné pro zdraví, protože jsou karcinogenní a mohou vyvolat různá onemocnění u lidí a zvířat. Při konzumaci potravin kontaminovaných aflatoxiny může dojít k otravě. Nejčastěji se projevuje nevolností, zvracením, průjmem a vysokou teplotou.

Společnost Kaufland okamžitě zareagovala a dotčený produkt stáhla z prodeje. Zákazníci, kteří výše uvedený produkt zakoupili, ho mohou vrátit v kterékoli prodejně Kaufland. Kupní cena bude samozřejmě vrácena, a to i bez předložení účtenky.

Na webových stránkách Billa se dočtete, že  z preventivních důvodů – kvůli možnému zdravotnímu riziku – stahuje z prodeje výrobek CLEVER HONEY LOOPS 250 G (CLEVER Medové prstýnky 250 g) s datem minimální trvanlivosti 17. 5. 2024 – výrobce BONAVITA spol. s r. o.“ Podle tiskového prohlášení Billa ve výrobku společnosti BONAVITA spol. s r. o. je podezření na překročení limitu ochratoxinu A. Při stahování z prodeje a následných krocích spolupracuje řetězec se SZPI.

Ochratoxin A je mykotoxin, což je jedovatá chemická sloučenina produkovaná určitými plísněmi. Ochratoxin A se vyskytuje v různých potravinách a plodinách, jako jsou obiloviny, káva, hrozny, koření a sušené ovoce. Tento mykotoxin je známý svou toxicitou a potenciálními zdravotními riziky, kdy může dojít k poškození jater a ledvin, a to jak u lidí, tak u zvířat.

Zákazníkům, kteří uvedený produkt zakoupili, doporučujeme zakoupený výrobek nekonzumovat a vrátit v kterékoli prodejně BILLA, a to i bez pokladního dokladu. Za způsobené komplikace se Billa omluvila. (ber)

Poslat nový komentář